De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Daniël van de Ven: Hoffotograaf van de HAL

Voor altijd Rotterdam

Voor altijd Rotterdam

Daniël van de Ven (1929) is achttien als hij zijn eerste foto’s als persfotograaf maakt. Hij gaat fotograferen voor kranten en weekbladen. Rotterdam is zijn werkterrein.

Vooral in de haven is Van de Ven in zijn element. Dat zie je terug in zijn werk. Hij houdt van het water, van de vracht- en passagiersschepen en de bedrijvigheid op en rond de kade. Met de ruwe zeelui en de havenarbeiders kan hij het goed vinden. Als zoon van een Rotterdamse zeeman spreekt hij hun taal en begrijpt hij hun humor. Bovendien heeft hij zeebenen en is hij een echte ‘lefgozer’. Dat moet ook wel, want er komt vaak het nodige kunst- en vliegwerk aan te pas om de perfecte plaat te kunnen schieten. 

Zijn werk valt op. Ook bij de Holland-Amerika Lijn (HAL). Hun opmerking dat ze ‘weleens iets te fotograferen hebben’, is het begin van een belangrijke fase in zijn leven. Tussen 1947 en 1971 is Van de Ven bijna dagelijks in de weer op de Wilhelminakade. Hij legt al het nieuws rondom de maatschappij vast. Het levert hem de bijnaam ‘hoffotograaf van de HAL’ op. Hij krijgt prominente passagiers voor zijn camera: van de uitvinder van insuline, dr. Charles Best, tot minister Joseph Luns, leden van de koninklijke familie en filmsterren als Clark Gable, Gary Grant, Audrey Hepburn en Omar Sharif.  

Van de Vens werk wordt over de hele wereld getoond in de HAL-passagebureaus. Zelf blijft hij trouw aan Rotterdam. Zijn stad speelt de hoofdrol in zijn fotografie. Want voor Daniël van de Ven is er maar één stad: Rotterdam. Voor altijd Rotterdam. 

Naast maritieme beelden bevat zijn enorme fotoarchief (maar liefst 65.000 negatieven!) historische foto’s van de wederopbouw van stad en haven, van de Marshallhulp na de oorlog, maar ook van landverhuizers op de Wilhelminakade: gezinnen met veel kinderen die trots en vol hoop de lens inkijken. Verrassend zijn Van de Vens beelden van alledaagse taferelen uit het Rotterdam van toen. Dat werk is niet eerder getoond. 

Sandra van Berkum is kunsthistorica, auteur en voice-over.

Vincent Mentzel: ‘Beeldschone en ontroerende historische fotografie. Van statig gecomponeerde foto’s voor de HAL, tot gewone, bijna uit de losse pols geschoten straatbeelden van een verdwijnend Rotterdam.’

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: