De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vakantie of verplicht ritueel?

Ton Lebbink: Ibizi - Ibiza

Ton Lebbink: Ibizi - Ibiza

‘Je kijkt weleens terug op je jeugd: een periode van ontknaping tijdens de eerste vakantie zonder parentele belemmering maar mét de ontdekking van de alcoholische eeuw. Het door Jan Cremer in zijn Tweede Deel op Ibiza als de Mongoolse Ronde omschreven puntjesdrinkerij; van links naar rechts over de flessenplank zonder daarbij je tulpglas tussentijds te reinigen en hooguit één puntje water per tien genoten bittere, zoete of anders smakende spiritualiën nuttigen tot er eentje van de kruk zeilt.

De ontknaping kan best direct bij aankomst op dit toen nog verre van geperverteerde Baleareneiland, plaatsvinden. Zoveel wordt bij lezing duidelijk en wie in zijn geheugen graaft, weet van hoeden, randen en gemiste liefdeskansen. Het is in dit geval duidelijk en het leidt geen twijfel, wie of wat hieraan schuldig is.
   Drank en vakantieseks? Dat is meestentijds een tijdrovend karwei waarvan de resultaten (niet) lang blijven hangen. Dit in tegenstelling tot het niet zelden nutteloos beoogde effect. Op vakantie verwekte kinderen zijn alcoholistische slappe vaatdoeken; deze zinloze spiraal is dan ook van een eindeloos neerwaarts karakter.

Komt het jong, gesloopt, platzak, venerisch aangedaan en minstens eenmaal gearresteerd, weer thuis op het ouderlijk nest, dan valt er met hem of haar geen land meer te bezeilen of het moest het Baleareneiland Ibiza zijn.
   De opvoeders gruwen van hun finaal veranderd kroost en doet er, vanaf nu, alles aan hun gebundeld zaad/ei-wanproduct, illegaal of niet, te lozen in de maatschappij. Maakt niet uit waar, als maar ver. Het kinderlijk gevaar moet onschadelijk gemaakt (te veel werk) of op afstand (corona is dan ook een parenteel verzinsel) en op transport gesteld richting eigen leventje. Bij voorkeur grensoverschrijdend.’ Ton Lebbink zat op een vreemde praatkruk in een hem overigens niet bekend café.

‘Leegmaken!’ riep een als Captain Jack Sparrow verklede vrouw. Ze mocht er zijn. Ze was voluptueus als een favoriete actrice uit de stal van Russ Meyer. Die van onder meer The French Peep Show, Fanny Hill en In The Garden Of Lust. Op alle punten en andere fronten een vooruitstrevend regisseur.
   ‘Jij hebt dorst!’ gebood zij.
   Met een zegenend handgebaar, de paus waardig, bestelde de dichter een Jenevi et Bierie. Hij loerde door zijn brilletje. ‘Ik ga je omsingelen,’ fluisterde hij. ‘Mijn verkenner in jouw bosje.’
   Ze pinkte een traan. Zoveel prachtige poëzie had ze lang niet gehoord. Daarbij: het was een sportief type en lang niet lelijk ook. ‘Zullen we straks in een kuil op het strand …! Dan enter jij die strook zeezand met mijn piratenschip.
   Ton Lebbink wiste wat zweetdruppels van het voorhoofd. Nochtans was het winter dat de sneeuw het straatbeeld domineerde. De dichter kreunde alsof hij volop ademnood bezat. Verbijstering maakte zich meester van zijn trillend libido toen zij zong op de melodie van Hop Marjanneke. Stroop in ’t kanneke.: ‘Hop TL-eke. Kom mij melleke. Toe maar knulleke. Laat de lava stromen.’

Hij was de laatste die nee zou durven zeggen. De kerk kende hij enkel vanbinnen en geen macht die hem voor het zingen daar vandaan kon sleuren. Hij hield van volle tonen en de koelte van de galm.
   En mocht het hem eens te kil worden op die plaats des hemels, dan vloekte hij stilzwijgend en mocht voor even eeuwig branden in de Hellepoorten van de domina. Al kon die Captain Jack er ook mee door.

DICHTADER

Ik heb niks met aa bb gerijm.|
Ook de haiku is mij vreemd.
Rijm bijt mij in de eend.
Dat rijmt als op kwatrijn.
Onregelmatig op een rijm.
Rijmen is ritme.
Rijmen klopt.
In mijn ader.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker