De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Twee stevige kartonboeken van gelauwerde illustrator

Tegenstellingen en Kleuren - Roald Dahl en Quentin Blake

Tegenstellingen en Kleuren - Roald Dahl en Quentin Blake

"Een uitgelezen kans"

Hoewel de twee kartonboeken Tegenstellingen en Kleuren gedragen worden door de wereldberoemde schrijversnaam Roald Dahl, het is toch de illustrator Quentin Blake die voor deze uitgaven met de eer behoort te gaan strijken. In 1978 maakte hij voor het eerst  illustraties bij een boek van Dahl, De reuzenkrokodil. Uit de tekeningen van die periode zijn deze twee kartonboeken samengesteld. De tekst werd vorig jaar geschreven in het Engels door The Roald Dahl Story Company Ltd.

Er zijn meer tegenstellingen dan de negen die in dit kartonboek worden gepresenteerd, maar deze zijn wel de meest voorkomende. Sommige tegenstellingen zijn verstopt achter een stevige flap. De illustraties zijn groot afgebeeld en getekend in heldere kleuren.
In het andere kartonboek hebben de kleuren het voor het zeggen. Acht kleuren worden voorgesteld middels een gekleurd dier. Dat is voor de kleur rood kennelijk lastig, want daar komt Roodkapje om de hoek kijken.

Voor beide kartonboeken, die een flink formaat hebben (22 x 22 cm), zijn dieren als onderwerp gekozen om het thema uit te werken. De tekeningen hebben een karakteristieke stijl, die we van Quentin Blake gewend zijn. Soms wat slordig en grof getekend, wel in het oog springend. Bij alle gebruikte illustraties valt het op dat één afbeelding uit de GVR afkomstig is, daar waar de Grote Vriendelijke Reus het flitspoppen demonstreert aan Sophie.

Voor ouders die nu jonge kinderen hebben en de verhalen van Roald Dahl kennen moet het heerlijk zijn om deze boeken te bekijken en de tekeningen te bespreken. Ze moeten er rekening mee houden dat na het bekijken van de zestien bladzijden de kinderen zullen vragen: ‘Nog een keer?’


Roald Dahl (1916-1990) is wereldwijd een van de meest gelezen en gewaardeerde schrijvers van kinderboeken. Tijdens zijn latere leven was hij ook in Nederland ongekend populair.  Alleen al van het boek De GVR zijn in de Nederlandse taal al meer dan zeventig drukken verschenen.

Quentin Blake (1932) is auteur, maar vooral illustrator en cartoonist. Hij illustreerde meer dan driehonderd boeken en schreef er zelf ook dertig. Zijn werk wordt regelmatig in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten tentoongesteld. Zie hiervoor:
https://www.quentinblake.com/exhibitions
Tegenstellingen en Kleuren zijn verschenen bij uitgeverij Fontein en kosten € 14,00 per boek. Vertaling: Hubertine Vriesendorp en Harriët Freezer.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker