De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Prachtige zinnen in een dans macabre

Onze verslaggever in de leegte - Dimitri Verhulst

Onze verslaggever in de leegte - Dimitri Verhulst

"Een uitgelezen kans"

Dimitri Verhulst schrijft niet graag over zichzelf, omdat hij, zoals hij in mooi Vlaams zegt, 'zichzelf niet graag genoeg ziet voor de autobiografische vorm'. Interessant, want het grootste deel van zijn werk is wél geënt op echte gebeurtenissen uit zijn leven. In De helaasheid der dingen - de roman waarmee hij doorbrak - wordt een leven beschreven dat in alle opzichten lijkt op dat van de auteur. En ook in andere werken van zijn hand vind je veel overeenkomsten. Maar zijn nieuwste boek is wezenlijk anders: hij heeft daarin fragmenten uit zijn dagboek gebundeld onder de poëtische titel Onze verslaggever in de leegte.

Nu schrijft Verhulst zonder schild: het gaat echt over zijn leven. Geen pseudoniemen om zich achter te verschuilen, geen excuus van Literatuur. Knap, want juist de gebeurtenissen in dit boek zijn zodanig dat er, buiten de context van een afkickkliniek, een romanpersonage voor nodig lijkt om er over te kunnen praten. Het gaat niet goed met Dimitri Verhulst. Waarom niet komt pas in de laatste pagina’s naar voren, maar het is duidelijk dat een pad van zelfdestructie wordt gevolgd. Overdreven hoeveelheden drank, sigaretten en cocaïne worden afgewisseld met weinig slaap en sombere gedachten.

Met dergelijke eerlijke en donkere thematiek is stijl misschien niet het eerste waar op moet worden gelet, zeker niet als het gaat om een autobiografisch boek. Maar ook als Verhulst, behorend tot de grote stilisten van deze generatie, non-fictie schrijft is zijn pen scherp. De prachtige zinnen dansen als goede jazz, al dansen zij in dit geval veelal een dans macabre. Toch zijn er ook zonnige pagina’s te vinden in het boek. Schoonheid wordt gevonden in liefde, muziek en literatuur. Als Verhulst schrijft over zijn liefde, of het nu voor een vrouw of voor een muziekalbum is, word je als lezer ook een beetje verliefd.

De donkere wolk boven het werk hangt er omdat een ex Verhulst heeft beschuldigd van verkrachting, zo blijkt aan het eind van het boek. Een valse beschuldiging, die het leven van Verhulst gedurende een lange periode grof heeft geschaad. Logischerwijs een nare gebeurtenis, waar desalniettemin mooie literatuur van gemaakt had kunnen worden. Verhulst kiest daar niet voor, de pijn zit duidelijk te diep om er op die manier werk van te maken. We moeten het dus doen met dagboekfragmenten waar een kaft omheen gebonden is. Dat is door het stijlgevoel van Verhulst geen enkel probleem: het doet enkel verlangen naar een nieuwe roman, al dan niet geschreven met een lichter gemoed.
 

Dimitri Verhulst is schrijver en dichter. Zijn werk is in meer dan twintig talen verschenen en is bekroond met verschillende literaire prijzen. Onze verslaggever in de leegte is zijn eerste non-fictie werk. Het is verschenen bij uitgever Pluim en kost 19,99 € als paperback en 12,99 € als e-book. Momenteel schrijft Verhulst columns over zijn ervaringen in de coronapandemie.

illustraties:
1. Omslag van het boek
2. Portret van de auteur


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker