De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

De pen over de kwast

Mrs. Degas - Arthur Japin

Mrs. Degas - Arthur Japin

"Een uitgelezen kans"

Zijn laatste uitgave was er een bundel dagboekfragmenten binnen het privédomein. Mooi natuurlijk, maar het grote talent van Arthur Japin ligt bij de historische roman. Daar is er nu weer één van verschenen: Mrs. Degas.

In Japins nieuwste vertelt de auteur over Edgar Degas, de impressionistische schilder die in de 19e eeuw bekend werd met zijn schilderijen van ballerina’s. Zoals in de eerste historische kunstenaarsromans die Japin schreef, Vaslav en Kolja, kiest ook Japin hier weer een interessant perspectief. De titel van het boek is met reden niet ‘Edgar Degas’ maar Mrs. Degas: in het boek staat niet alleen de schilder, maar ook diens persoonlijke cirkel centraal.

Een vrouw bezoekt de inmiddels blinde schilder aan het eind van diens leven, in Parijs. Zij wil hem helpen met het uitzoeken van zijn spullen, omdat hij moet verhuizen. Ze zal zijn ogen zijn. Zoals de lezer al snel te weten krijgt, heeft zij een onderliggend motief: ze wil herinneringen van Degas aan zijn tijd in Amerika terughalen. De oude schilder, die vanwege zijn moeilijk benaderbare karakter ook wel ‘de beer’ genoemd wordt, laat haar met tegenzin helpen en stukje bij beetje komen de herinneringen, zowel via verhalen als via gevonden schetsen en andere tastbare geschiedenis, weer terug.

In Mrs. Degas maakt sprongen in tijd en plaats: de lezer krijgt gangen opgediend die in zich afwisselend in New Orleans en Parijs afspelen, in drie verschillende perioden. Op deze manier worden vragen over de toekomst, en soms juist over het verleden, heel bewust deels beantwoord, om aan het eind het boek met een zucht dicht te klappen, als alle losse eindjes samengekomen zijn. Er is in een historische roman veel om mee te spelen: de nieuwsgierigheid is toch iets groter als het allemaal echt gebeurd is.

Er zijn dan ook auteurs binnen het genre die de nadruk leggen op het historische. Zonder de feitelijke geschiedenis geweld aan te doen, ligt de nadruk bij Japin toch duidelijk bij het roman-aspect. De gebeurtenissen worden knap verteld, zonder dat de auteur vervalt in het etaleren van feitjes. Echt interessant wordt het echter, bij de invulling die Japin inlevend mag fantaseren. Zoals in al zijn werk staat ook in Mrs. Degas  de belevingswereld van de personages centraal. Japin kiest regelmatig voor bevlogen genieën, die even kwetsbaar als passievol zijn. Hun meest kwetsbare plek, is in veel van zijn belangrijkste personages dezelfde: een liefdevolle en empathische houding naar de wereld, die zo hevig is dat het moeilijk is zelf goed in die wereld te passen.

De karaktertrekken, de schrijfstijl, de sfeer, de korte wijsheden, ze zijn bekend voor vaste lezers van het werk van Japin. Dat betekent echter niet, dat het boek overbodig meer van hetzelfde biedt. Japin heeft een zeer consistente stijl, maar ook Mrs. Degas is op haar eigen manier weer uniek. Japin sleept je na enkele pagina’s mee de sfeer in, waarin je de tijdsgeest proeft en de karakters lief gaat hebben als goede bekenden. De historische kaders worden meesterlijk beschreven zodat je kennis over de figuren en de tijd tot je krijgt, maar steeds op zo’n manier dat het helpt de verbeelding toe te laten en in de wereld van het verhaal binnen te dringen. Zinnen zijn zo geschreven dat je ze wil voorlezen.

Mrs. Degas is een sterke toevoeging aan het snel groeiende oeuvre van Japin. Het boek laat zien dat de meester de kunst niet verleerd is: nog altijd weet hij een wereld te scheppen die aanvoelt alsof de lezer zelf de reis naar het verleden heeft gemaakt en weet hij karakters neer te zetten die zo tot leven komen dat de adem via de pagina’s op de huid te voelen is.


Arthur Japin publiceerde in 1996 zijn eerste bundel Magonische Verhalen. Hij brak een jaar later door met De zwarte met het witte hart en behoort sindsdien tot de top van de Nederlandse literatuur.
Zijn werk is veelvuldig bekroond. Naast literatuur heeft Japin ook toneelstukken geschreven. Mrs. Degas wordt uitgegeven voor De Arbeiderspers en kost €23,99 als hardcover, of €11,99 als E-book.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker