De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Maatschappelijke betrokkenheid siert prentenboeken van Lappa

Mirjam Touwslager: Moeder van Lappa

Mirjam Touwslager: Moeder van Lappa

Op een zonnige ochtend in de Oostwijk tref ik schrijver en illustrator Mirjam Touwslager thuis aan met een kamer vol LAPPA®-kinderboeken. We hebben het allereerst over het boek Lappa, dat in 2018 verscheen. Maar, hoewel het boekje bekend staat als ‘deel 1’, is dit zeker niet het eerste avontuur dat is verschenen. Genoeg vragen zijn er om te beantwoorden en Mirjam neemt er even de tijd voor.

In 2011 is Lappa als idee ontstaan; in 2012 verscheen het eerste boekje, Lappa op Terschelling. Hoe is het idee van Lappa en de boekjes eigenlijk ontstaan?
Ik wilde graag een eigen figuur, een eigen merk. Ben een half jaar elke dag vier uur aan het tekenen geweest. Gaandeweg ontstond een leuk figuur. Daar heb ik de naam ‘Lappa’ voor bedacht en merkrechten gedeponeerd. De eerste vier jaar heb ik Lappa alleen opgezet en ook vier boeken gemaakt. Sinds een jaar of twee heb ik een zakenpartner en nog twee mensen vast in ons team, maar ik ben en blijf wel ‘de moeder van Lappa’.

Wat meteen opvalt in de boekjes is de kleurstelling. Felle, veel primaire kleuren. Daar kies je bewust voor?
Jazeker, ik hou van kleur, ik wordt er vrolijk van. En kinderen houden ook van kleur. We zijn een goede combi. Schetsmatige boekjes met zachte aquareltinten zijn er al genoeg.

Wat is precies het idee achter de boekjes van Lappa? Op de website lees ik dat er
een missie te vervullen is.

LAPPA® voelt zich maatschappelijk betrokken bij de wereld en wil een positieve verandering in gang te zetten. Verbinding tussen mensen en culturen, verantwoord omgaan met de natuur en gezond leven, zijn onze speerpunten.

Welke thema’s passen in die missie en worden gebruikt voor nieuwe deeltjes Lappa-boekjes?
Lappa deel 1 bijvoorbeeld, gaat over een zeehondje die in plastic zwemt. Papa en Lappa kunnen hem gelukkig weer bevrijden. Op speelse wijze schenken wij aandacht aan dergelijke problematiek, om kinderen al jong bewust te maken wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld troep op straat gooit.
   En in ‘Lappa krijgt een tuintje’ (op dit moment alleen in China verkrijgbaar) kweekt Lappa zijn eigen snoeptomaatjes. Een heel avontuur met als resultaat lekkere zoete tomaatjes, die ook nog gezond zijn. Dat laatste interesseert Lappa natuurlijk veel minder, maar Lappa’s mama is daar blij mee.

Bijzonder aan de Lappa-uitgaven is dat ze ook tweetalig leverbaar zijn. Is een van de twee talen altijd de Nederlandse taal?
Nee hoor, al onze titels zijn op bestelling tweetalig leverbaar in alle taalcombinaties. Vooral voor scholen en organisaties is dit interessant. In Japan zijn we bezig bijvoorbeeld bezig met Japans - Engels, want daar wil men de jonge generatie graag Engels leren.

Klopt het dat de boeken online en in de boekhandel te koop zijn?
Ja, inderdaad. Lappa is vooral online te koop en in de boekhandel altijd te bestellen. In het najaar hopen we in elke boekhandel in Nederland zichtbaar te zijn. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

In 2014 verscheen ‘Dag lieve opa’. Wellicht de meest indrukwekkende en ook de best verkochte uitgave tot nu toe?
Dag lieve opa was genomineerd voor de Yarden Afscheidsprijs (uit 1648 inzendingen zat hij bij de laatste drie). Het boekje wordt nog altijd goed verkocht. Zelfs het koningshuis bestelde het destijds in mijn webshop. Dat was een leuke verrassing. Maar ook ‘Lappa op Terschelling’ en ‘Lappa waait weg’ verkopen nog steeds heel goed, vooral in Noord-Nederland en op de eilanden. Met vijf nieuwe delen die dit jaar verschijnen gaan we nu hard aan de slag om die ook bekend te maken in Nederland.

Heb je nu een team die nieuwe boekjes maakt of is het allemaal eigen werk?
Ik schrijf en illustreer de boeken zelf, maar om mij heen een team fijne mensen, die redigeren, adviseren en de grafische kant doen.

Je kunt jullie ook opdracht geven tot het maken van een boekje? Hoe gaat dat in zijn werk?
Ja, wij werken ook in opdracht voor bedrijven en organisaties. Als een onderwerp bij LAPPA® past, kunnen wij daar een boekje over maken met Lappa in de hoofdrol. In het verhaal wordt de boodschap van de opdrachtgever verwerkt. Voor ik aan de slag ga, hebben we eerst één of meerdere gesprekken om de organisatie te leren kennen en goed helder te krijgen wat opdrachtgever wil.
    Erg leuk ook om in opdracht te werken naast onze eigen titels.

Hoe slaan de boekjes in het buitenland aan?
Goed. In China bijvoorbeeld worden inmiddels 10 delen van de LAPPA® kinderboekenserie verkocht.

Wat is de meest bijzondere boek dat je tot nu toe in een vreemde taal moest maken?
Ha, dat was Lappa en de maan in het Arabisch. Erg leuk om te doen, omdat het boek van achter naar voren gelezen moest kunnen worden. Dat was even puzzelen, maar het is gelukt. En de opdrachtgever was tevreden.

Behalve de boekjes bestaan er ook knuffels van Lappa. Ook van hondje Wof?
Er is al een prototype van Hondje Wof, maar wanneer dat verder ontwikkeld gaat worden weet ik nog niet. Wie weet volgend jaar, als Lappa hier in de boekhandels ligt.

Wat is er nog meer aan ‘merchandise’ ontwikkeld?
We hebben kookschortjes gehad met textielstiften. Die waren erg leuk. En kaartensetjes… Ik heb hier het prototype voor een kwartetspel liggen. Mijn zakenpartner zit in de spellen, die gaat er graag mee aan de slag. Zodra we hier in Nederland meer zichtbaar worden als product, gaan we met de merchandising aan de slag. In China en Spanje zijn onze agenten er ook druk mee bezig. Dat is het leuke van een merk, je kan het helemaal uitbouwen. Een LAPPA®-wereld voor jonge kinderen van drie tot zes jaar.

De vragen zijn vlot beantwoord. Dat komt goed uit, want Mirjam heeft deze ochtend nog een afspraak. Ik vertrek met onder mijn arm drie exemplaren Lappa, het eerste deel van de LAPPA® kinderboekenserie. Die mogen we verloten onder de goede inzenders van de winactie.
   Op 7 februari verscheen de vijfhonderdste boekbespreking van het recensiecollectief. Meer hierover op de cultuurpagina in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’. Het boek Lappa, deel 1 van de LAPPA® kinderboekenserie zal worden besproken op vrijdag 6 maart a.s. in bovengenoemde rubriek.

Portretfoto: René Visker

1 commentaar(en) op artikel "Mirjam Touwslager: Moeder van Lappa"

Ik heb ooit kennis gemaakt met de moeder van Lappa en het boekje Lappa in de haven gekocht. Beide zijn mij goed bevallen en blijf ik de schrijfster nog steeds volgen.

Door: camien Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: