De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Café de Waal beslagen ten ijs

Kroegen weer open?!

Kroegen weer open?!

Er gloort weer uitgaanshoop door de voor iedereen node met denkbeeldige geraniums afgezette gordijnen. Er is een reële kans dat op maandag 1 juni 2020, beter bekend als Tweede Pinksterdag, de horeca weer een klein beetje groen licht krijgt haar gasten te mogen ontvangen en van een drankje voorzien.

Of die vooralsnog fictieve heropeningsdatum een tastbare wordt hangt natuurlijk af van de laatste ontwikkelingen die de coronacrisis doormaakt; gaat het zoals het gaat dan kunnen de schoenen gepoetst en het uitgaansgezicht in de gewenste plooi. Kort gezegd: Mark Rutte c.s. beslissen.

Onze afspraak gold Café de Waal. Op het uitgeklede terras, want het weer is fantastisch. Op gepaste afstand zitten we toch een beetje bij elkaar: eigenaar Marjon van Neuren, barman Ronald Bot, De Vlaardinger en drie papieren bekertjes koffie. Het verhaal gaat, hoe kan het ook anders, over de aanstaande opening en de nieuwe spelregels.

Start vergrendeling
Marjon van Neuren en Ronald Bot: ‘Op vrijdag 13 maart kregen we te horen dat er vanwege de corona sprake was van een naderende vergrendeling en dus sluiting van Café de Waal en verdere horeca: datum en tijdstip onbekend. Tot zondag de 15e. Toen hoorden we om 17.30 uur dat de zaak per direct dicht moest.
   Klanten werden verzocht direct af te rekenen en wie eten had besteld moest thuis maar wat uit de koelkast trekken. Dat was even schrikken en erg onsympathiek richting klanten. We hebben de gok maar niet genomen om geleidelijk en als een vorm van verstervingsbeleid de zaak, als een ballon, leeg te laten lopen.
   Daarop kon alle bederfelijke waar gelijk de vuilcontainer in. Los nog van de aangebroken vaten bier een kostenpost die er zijn mag.
   Het viel rauw op ons dak, maar aan de andere kant, als je de zondag had mogen volmaken, was er misschien sprake geweest van een gezondheid technisch onverantwoordelijke eindsprint.’

1 juni?
‘Zoals de berichten nu zijn mogen we 1 juni met de nodige restricties open. Weliswaar een maandag is het Tweede Pinksterdag en waarschijnlijk mooi weer. Dat kan vervelend uitpakken met een grote toeloop en we moeten echt paal en perk stellen aan de klandizie. Hoe vervelend het ook is staat er straks iemand bij de deur om alles te reguleren.
   Binnen kun en mag je eten. Wel eerst reserveren via de site; dan krijg je tijd en tijdsduur door. Er is tussen de tafeltjes doorzichtig bouwfolie opgehangen. Kun je elkaar wel zien en horen, maar niet besmetten. Ook worden klanten gevraagd naar de gezondheid. Wie temperatuurverhoging heeft komt er niet in. Sneu, maar nodig.
   Liever hadden we gezien dat de vergrendeling een dag later deels opgeheven zou worden. Dinsdag is een werkdag en dan hadden we een kalmere opstart gehad met tijd voor eventuele aanpassingen indien noodzakelijk.’

Opknapbeurt
‘Afgelopen november is al het nodige vernieuwd. Achteraf een foute “planning”, maar als je alles van tevoren weet …
   Er is een nieuwe buitenbar. De vorige mag na 17 jaar trouwe dienst met “pensioen”. De terrastafels hebben een nieuw onderstel, er zijn nieuwe terrasstoelen, nieuwe markiezen in een fris-gele kleur en ook zijn er nieuwe plantenbakken - tevens verplichte afscheiding - getimmerd.’

Altijd reserveren
Wie binnen wil moet te allen tijde reserveren. Ook als je slechts een bakje koffie of iets sterkers wil drinken. Ook hier het devies: reserveren doe je via de site; hiertoe is een aanpassing gemaakt zoals een vragenlijst met betrekking tot gezondheid.

Terras
In tegenstelling tot binnen zitten, maar met dit weer zal daar minder animo voor zijn, kun je op terras vrij plaatsnemen … als het quotum nog niet is bereikt. Bij een volle bak geldt: 1-eruit-1-erin.
   ‘Alle tafels staan op het terras, maar wel met een beperkt aantal stoelen. De anderhalve meter moet immers gerespecteerd, tenzij directe familie en permanent samenwonend.’
   Wie naar het toilet wil hoeft niet naar huis. Er mogen, vanwege de scheiding, maximaal twee mensen tegelijk afwateren en ontluchten. Zelf toiletbril, et cetera reinigen is een must.
   ‘De glazen worden, net als voorheen, gespoeld met Aquafox, dat is een goedgekeurde zeep die continu wordt aan het spoelwater wordt toegevoegd. Dat water wordt doorlopend ververst.’

Spannend
‘Het wordt een spannende tijd. We hopen dat iedereen de beperkingen serieus neemt. We denken dat het, ondanks alle restricties, toch erg gezellig kan zijn.
   We hebben terrasvergroting aangevraagd ter breedte van het trottoir. Met dien verstande dat er terplekke dan geen auto’s mogen geparkeerd, want een stoep moet.
   Verder geldt voor het personeel hetzelfde als voor de klant: (lichte) verhoging, hoesten, niezen .., thuisblijven!’

Met de huidige grenzen, waarbij gasten van niet-familiaire afkomst minimaal 1,5 meter van elkaar af moeten zitten en de bezettingsgraad circa 1/3e valt het te hopen dat het publiek driemaal zoveel nuttigt. Op die manier houden blijft de omzet op peil. Want opengaan is één ding, financieel in de pas blijven lopen een ander.

Café de Waal
Waalstraat 78
3131 CS Vlaardingen

Openingstijden
Tweede Pinksterdag: 12.00 uur (landelijke richtlijn)
Verder als vanouds op maandag t/m zaterdag: 10.00 uur en op zondag: 12.00 uur.

Telefoon: 010-434 33 31
E-mail: info@cafedewaal.nl
Website: www.cafedewaal.nl

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker