De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Laat je inspireren door authentieke Italiaanse gerechten

Jamie kookt Italië - Jamie Oliver

Jamie kookt Italië - Jamie Oliver

"Een uitgelezen kans"

Jamie Oliver is met kookboek nummer 21 terug in zijn geliefde Italië.  In Jamie kookt Italië  presenteert hij zijn ultieme Italiaanse recepten, stuk voor stuk blij makend van smaak. In dit boek draait alles om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten.

Jamie laat je kennis maken met de nonna’s en mama’s die vaak al meer dan vijftig jaar achter het fornuis staan. Hij doet dat aan de hand van foto's en met het schetsen van hun levensgeschiedenis. Zij schenken ons hun dierbare recepten en geven adviezen: hoe kunnen we de Italiaans traditie op het gebied van koken levend houden. De recepten zijn een mix van fast en slow cooking, van familieklassiekers en simpele doordeweekse gerechten tot fantastische uitpakkers voor in het weekend. Of voor speciale momenten die je inspireren om lekker lang de keuken in te duiken.

Zoals we van Jamie gewend zijn, siert zijn portretfoto de cover, en is er weer sprake van een dik, stevig aanvoelend kookboek, waarin elk gerecht is voorzien van een bladvullende foto. De gerechten zijn wisselend in moeilijkheidsgraad, maar voor iedere amateur kok te behappen, omdat er duidelijke uitleg is in beeld en taal.  Naast traditionele gerechten als antipasta en pasta’s komen ook bijzonder gerechten als gevulde Libische visstoof, romeinse artisjokken, gevulde gesmoorde bleekselderij en diverse konijngerechten aan bod. Er wordt aandacht besteed aan basisrecepten en in het uitgebreide register vind je recepten op ingrediënten en op titel.

Jamie slaagt erin de authentieke Italiaanse sfeer in je eigen huis te creëren, en aan tafel voeren de verrukkelijk geuren en smaken je in gedachte naar de mooiste plekjes in Italië.  Dus neem dit boek ter hand en laat je volop inspireren om in authentiek Italian style aan de slag te gaan.

De Engelse Jamie Oliver is als chef-kok een fenomeen, en als televisiepersoonlijkheid zeer geliefd. Wereldwijd heeft hij mensen geïnspireerd plezier te krijgen in het koken. Met zijn Food Revolution maakt hij ons bewust van wat we eten. Zijn televisieprogramma’s zijn te zien in meer dan honderd landen. Zijn kookboeken (alle bestsellers) zijn vertaald in zo'n dertig talen.

Illustraties:
1.  Omslag boek
2.  Portret auteur (David Loftus)

Jamie kook Italië (gebonden, hardcover, 405 blz.) is verschenen bij Kosmos Uitgevers  in augustus 2018.  Niet als E-book te koop.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we voor u uitgeprobeerd:

Mozzarellabrood
Ik val maar direct met de (keuken)deur in huis. Dit gerecht is waanzinnig lekker. Je moet er wel de tijd voor nemen, want de bereiding vergt zeker vijf uur. Meel, gist, zout en olijfolie mengen tot een soepele deegbal, en die twee uur laten rijzen op een warme plek. Groene olijven, kappertjes, Parmezaanse kaas, oregano, olijfolie, zwarte peper, witte wijnazijn en zeezout verwerken tot een grove pasta. Deze pasta uitsmeren op het tot een rechthoek gevormde deeg.  Daaroverheen stukjes mozzarella strooien. Het deeg oprollen als zijnde een lange worst, dan in stukjes van vijf centimeter snijden en op hun zijkant in een ovenschaal plaatsen. Dan volgt er één uur rusttijd. Als laatste het brood dertig minuten goudbruin in de oven bakken en daarna vijftien minuten wachten met het aansnijden.  Die tijd hebben wij ons niet gegund. Aangespoord door de geur hebben wij het brood lauwwarm gegeten. Het recept gaat uit van twaalf personen, wij vonden dat iets te veel en hebben alle ingrediënten gehalveerd.

Aardappelgnocchi
Deze lichte, luchtige gelukskussentjes is een recept van de Romaanse Nonna Teresa

Kook één kg. aardappels, koel ze af en stampt ze fijn of pureer ze.  Voeg nootmuskaat, honderd gram bloem en zwarte peper toe. Kneed het deeg een paar minuten en rol het uit in een lange worst van twee cm. doorsnee. Snijd deze dan in stukjes van drie cm. Kook ze dan twee a drie minuten in gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze klaar. Haal ze er uit met een schuimspaan. Hussel er wat boter, Parmezaanse kaas en wat tomatensaus doorheen.

Zelf Gnocchi maken is ontzettend leuk, het gaat razendsnel, kost niet veel en het is absoluut lekker. Zelf gemaakte Gnocchi overtreft verre die uit een kant-en-klaar pak.

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: