De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Op zoek naar een levensbestemming die beter bij je identiteit past

Het gewicht van de woorden - Pascal Mercier

Het gewicht van de woorden - Pascal Mercier

"Een uitgelezen kans"

De hoofdpersoon in Het gewicht van de woorden van de Zwitserse auteur Pascal Mercier krijgt in het ziekenhuis te horen dat hij nog maar kort te leven heeft. Maar zeven weken later krijgt hij het nieuws dat er een fout is gemaakt en dat hij toch geen hersentumor heeft, hij lijdt ‘slechts’ aan zware migraine. Wat betekent dit voor hem en hoe gaat hij zijn opnieuw verkregen toekomst inhoud geven?

Simon Leyland, 61 jaar, is in Londen opgegroeid en heeft daar een deel van zijn volwassen leven gewoond. Hij is er begonnen als vertaler, leert er hij zijn vrouw Livia kennen en krijgt met haar twee kinderen. Hij emigreert met zijn gezin naar Triëst, waar zijn vrouw de uitgeverij van haar overleden vader heeft overgenomen. Na de plotselinge dood van zijn vrouw schrijft Leyland veel brieven aan haar om grip te krijgen op zijn gevoelens. In die brieven vraagt hij zich af of het leven dat hij leidt wel bij hem past.

Na het nieuws van de verkeerde diagnose verkoopt Leyland de uitgeverij in Triëst die hij na de dood van zijn vrouw ruim tien jaar heeft geleid en gaat terug naar Londen. Daar heeft hij een huis geërfd van een oom. Hij wil daar uitpluizen wie hij is, wat hij in zijn leven heeft bereikt en hoe hij zijn nieuwe toekomst wil invullen.

Pascal Mercier, pseudoniem van filosoof Peter Bieri, introduceert daarnaast veel personages die een rol spelen of speelden in het leven van Leyland. Zij zijn net als Leyland op zoek naar antwoorden op dezelfde levensvragen. Hierdoor zijn er – hoewel ze allemaal met elkaar verbonden zijn –  veel verschillende verhaallijnen ontstaan.

Dit thema komt in het hele werk van de auteur – zowel filosofisch als literair – voor. In een interview met de Volkskrant legt hij uit: “Het leven is een strijd tussen Selbstbestimmung en Fremdbestimmung, tussen onze eigen wensen en de druk van de buitenwereld. Om vrij te zijn, moeten we ontdekken wie we zijn om vervolgens onze eigen keuzes te maken. […] Het overkoepelende thema van dit boek is de identiteit van een persoon door de tijd heen. Een stabiele, goed afgeschermde identiteit is een hersenschim. Je verandert door alles wat je meemaakt.”.

Een ander belangrijk thema is de kracht en het belang van taal. Niet voor niets luidt de titel van dit boek Het gewicht van de woorden. Dit uit zich zowel in de functie van de brieven van Leyland aan zijn overleden vrouw, als in het vak vertalen. Leyland is vertaler en met dit boek geeft Mercier een mooi inzicht in het vertaalproces en in het belang van opgaan in een tekst om goed te kunnen vertalen.

In de brieven die hij aan Livia blijft schrijven herhaalt Leyland wat hij met de andere personages heeft meegemaakt, maar dan in andere bewoordingen. Deze herhalingen maken het verhaal jammer genoeg onnodig lang. Heeft Mercier dit bewust gedaan om de effecten van verschillend woordgebruik te laten zien? Of zit er een andere gedachte achter? Een goede redacteur had er toe kunnen bijdragen dat het verhaal meer vaart krijgt zonder de inhoud geweld aan te doen.

Desondanks nodigt deze roman je uit om na te denken over de invulling van je eigen leven.


Pascal Mercier is het literaire pseudoniem van de Zwitserse filosoof en schrijver Peter Bieri (Bern, 1944). Hij studeerde filosofie in Londen en Heidelberg en was als hoogleraar filosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij het filosofische werk Das Handwerk der Freiheit (2001) dat onder meer vertaald is in het Nederlands, Hongaars, Italiaans en Spaans. Onder pseudoniem verschenen verscheidene romans, waarvan zijn roman Nachtzug nach Lissabon (Nachttrein naar Lissabon, 2004) een groot succes werd en in verschillende talen vertaald is. Eerder schreef hij de romans Perlmanns Schweigen (Perlmanns zwijgen, 1995) en Der Klavierstimmer (De pianostemmer, 1998).

Het gewicht van de woorden is in november 2019 verschenen bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Het boek telt 544 pagina’s en kost € 24,99. ISBN: 9789028450141.
Het is ook als e-book te koop voor € 14,99. ISBN: 9789028450141
Vertaling: Els Snick.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker