De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Scala aan opvattingen over de essentie van ons bestaan?

De zin van het leven - Fokke Obbema

De zin van het leven - Fokke Obbema

"Een uitgelezen kans"

Volkskrantjournalist Fokke Obbema werd in 2017 getroffen door een hartstilstand. Hij was twee dagen lang klinisch dood, maar kon daarna zijn leven weer oppakken. In september 2018 publiceerde hij in zijn krant een artikel over die hartstilstand en de periode erna. Deze ervaring riep bij Obbema existentiële levensvragen op. Hij interviewde veertig mensen om enigszins houvast te krijgen. Volgens Matthijs van Nieuwkerk de beste interviewserie van 2018.

Het aangrijpende artikel over zijn hartstilstand maakte veel los bij de lezers. Na zijn herstel ondernam Obbema een zoektocht. Hij zocht niet zozeer naar een eensluidend antwoord op grote vragen als: wat is de zin van het leven, het nut van de dood, is religie ergens goed voor. Daarop is nooit een definitief antwoord te geven. Hij zocht wel naar gedachten die hem houvast zouden kunnen bieden tegen de chaos en willekeur die zich plotseling in zijn leven had aangediend.

Vragen die uit het besef van sterfelijkheid voortvloeien, stelde de auteur aan mensen met zeer verschillende achtergronden. Van filosoof tot vastgoedondernemer, van cabaretier tot vogelexpert, van Zuidas-advocaat tot bergbeklimmer, van astrofysicus tot kunstenaar. Hij wilde een zo breed mogelijk scala aan opvattingen verkennen.

De geïnterviewden zijn heel verschillend in hoe zij in het leven staan, hoe ze aankijken tegen leven en dood en wat zij van anderen verwachten. Elke geïnterviewde heeft een eigen kijk op ‘de zin van het leven’.

“Geleidelijk bleken zich twee hoofdcategorieën gesprekspartners af te tekenen: mensen die uit zichzelf en vaak vanaf hun jeugd naar de essentie van het bestaan hadden gezocht, veelal filosofen, schrijvers en religieuzen; en mensen die in zulk zwaar weer terecht waren gekomen dat zij zich, net als ik, ertoe genoodzaakt hadden gezien,” constateert Obbema in het boek.

Schrijver A.L. Snijders ziet geen ‘zin van het leven’. Hij haalt de Russische schrijver Nabokov aan die het leven beschouwt als een ‘spleetje licht tussen twee eeuwige perioden van duisternis’. Over de zinloosheid van ons leven blijkt Snijders zelfs ronduit verheugd.

Voor Zuidas-advocaat Pieter Riemer staat voorop dat hij een enorme drang heeft om er te zijn. Praten over de zin van het leven vindt hij daarom niet erg relevant. Maar wel de vervolgvraag: is er een bepaalde manier waarop je zou moeten leven?

Socioloog Christien Brinkgreve zegt: “Ik denk dat alle vragen over zin of betekenis momenteel nodig zijn als tegenwicht tegen het overwegend materialistische denken – het idee dat het alleen maar over de economie gaat. De vraag naar de zin van het leven is van belang, omdat hij verwijst naar waarden die ons helpen te bepalen: wat doet er echt toe? Je ziet momenteel een grote behoefte aan bezinning. Ik verwacht geen terugkeer van de oude religies, maar de behoefte waarin ze voorzagen, is er nog.”

De bundeling van de interviews, met daaraan toegevoegd het artikel uit september 2018 en een epiloog rond zeven inzichten die Obbema opdeed tijdens de gesprekken, heeft geleid tot een waardevol, fijn geschreven boek. Omdat er geen eensluidend antwoord komt, reikt dit boek veel stof tot nadenken aan.

Fokke Obbema (1962) is journalist bij de Volkskrant. Hij was chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk, redacteur buitenland over zowel China als Europa, boekenredacteur en commentator van de krant geweest. Sinds september 2018 is hij – naast commentator - redacteur zingeving bij de Volkskrant.

De zin van het leven is in september 2019 verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Het boek telt 368 pagina’s en kost € 22,99. ISBN: 9789045039329.
Het is als e-book te koop voor € 12,99.  ISBN
9789045039336

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker