De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Boeiende biografische ontmoeting met succesvolle Brabantse boer Jaap Korteweg

De vegetarische slager - Jeroen Siebelink

De vegetarische slager - Jeroen Siebelink

"Een uitgelezen kans'

De Vegetarische Slager is het vlaggenschip van alle sociale ondernemingen. Het bedrijf staat bekend om zijn openhartigheid en is geliefd bij de media. Jaap (Korteweg, de oprichter, red.) wordt vaak gevraagd om zijn verhaal te komen doen, maar het verhaal dat hij daar vertelt is een klein, gestandaardiseerd deel van wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt. In werkelijkheid wordt er strijd geleverd en worden er harde lessen geleerd. Geld is een middel, geen doel. De Slager is een system changer, wil een probleem oplossen. Een markt vermaatschappelijken. Dat levert weerstand op. Moeilijk voor betrokkenen soms, maar goed voor het verhaal’.

Met deze woorden verantwoordt Jeroen Siebelink zich voor het schrijven van De vegetarische slager. Het onderwerp, de successtory van Jaap Korteweg, is boeiend opgeschreven in een stijl die prettig en onderhoudend is.

Ook deze auteur gebruikt bij het vertellen van zijn verhaal de alternerende manier van werken: om en om zijn de hoofdstukken gevuld met wetenswaardigheden uit deze eeuw of uit de vorige eeuw. Mocht je dat niet aanstaan, door bij de hoofdstukopgave te kijken naar de jaartallen is het ook gemakkelijk de levenswandel van Jaap Korteweg in chronologische volgorde te lezen.

Jeroen Siebelink bewondert ondernemers die een droom hebben en klein (moeten) beginnen. Ook geeft hij aan het boek op te dragen aan alle dieren. Zo ontdek je al lezend dat ook de auteur het een tof idee vindt mensen ‘plantaardig vlees’ te laten eten. Dat staat geenszins het boeiende verhaal in de weg. Het bijzondere avontuur dat een Brabantse boer gaat proberen vleesliefhebbers, zoals hij er zelf een is, plantaardig vlees te laten eten.

De auteur heeft het onderwerp grondig bestudeerd. Soms voorziet hij zijn verslag met leuke details, die het lezen van het boek veraangenamen. Het handelt over een groepje pioniers, volledig doordrongen van hun ideaal, dat zich met vallen en opstaan inzet voor een consumptiemaatschappij zonder dierlijk vlees.
Dit boek verdient een groot publiek, dat wellicht net als ik, op zoek gaat naar vleesvervangers van De Vegetarische Slager. Mij is het in ieder geval uitstekend bevallen.
 

Jeroen Siebelink (1968) is journalist en schrijver. Al meerdere non-fictieboeken verschenen van zijn hand, waaronder Het wereldschokkende en onweerstaanbare lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely. In 2019 verscheen zijn debuutroman Pels.

De vegetarische slager is maart 2020 verschenen bij uitgeverij Xander en kost € 22,00. Ook leverbaar als e-boek.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur (foto Casper Rila)
 

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker