De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Gebreid door vrijwilligers van de haringlogger VL92 Balder

De veertigste Visserstrui is een feit

De veertigste Visserstrui is een feit

Medio 2015 ontstond door toedoen van Bert Otto het initiatief om originele visserstruien te gaan breien voor de bemanning van de haringlogger VL92 Balder.
Zodat bij het jaarlijks binnen halen van de nieuwe haring, de diversen vaartochten en bezoeken aan de evenementen merendeels buiten Vlaardingen de volledige bemanning in Vlaardingse visserstruien aan boord staan.
Bert had bij een evenement in Maassluis waargenomen dat er traditionele visserstruien werden gedragen. ‘Dat kunnen wij in Vlaardingen ook!’


Mede door inspanning van John Boere / bestuurslid evenementen/ werden breivrijwilligers gezocht.
Na een oproep geplaatst te hebben in Magazine de Spil was de aanmelding niet groot.
Pas na actie van Groot Vlaardingen maart 2018, door Britt Planken was het raak! 13 dames en één heer melden zich aan. En weldra zat de ‘breiclub’ iedere vrijdagmorgen te breien in Museum Vlaardingen. Volgens een vast origineel patroon van de Vlaardingse visserstrui, met als kenmerk de horizontale indeling.
Dit bestaat o.a. uit vaste banen van golven, zee, visnetten en bliksemschichten.
Besloten werd dat op het rugpand VL92 komt te staan.
Door sponsoring werd de originele iets vettige wol verkregen. Er werd volop truien maar ook sokken gebreid. En dit alles op maat voor de betreffende bemanningslid en later de rondleiders in het museum.
Lange tijd was de groep aanwezig tot dat de Corona dwars ging liggen. Thuis werd menig trui afgemaakt en sinds kort is men weer op vrijdag ochtend, onder strikte regels, aanwezig in Museum Vlaardingen.

Vrijdag 18 september is de 40e trui om de schouders gehangen van Maarten Bal / bestuurslid, Stichting Zeillogger Balder. Deze trui is een breiproduct van Ada den Hoedt.

Alle vrijwilligers, bestuursleden van de Balder en rondleiders in Museum Vlaardingen zijn voorzien van de originele visserstrui.
Dit wil niet zeggen dat de club wordt opgeheven, het is juist een vaste gezellige vrienden club geworden en men gaat door met het patroon van de trui. En iedere vrijdag morgen is het tikken van naalden waar te nemen in Museum Vlaardingen.


 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker