De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

VIP’s versus B&A

VIP’s versus B&A

ONS.Vlaardingen kan de komische kont niet keren of gemeente en Heijmans Woningbouw tekenen een intentieovereenkomst om op het voormalig Shellterrein Sportpark Vijfsluizen 300 tot 400 woningen te bouwen. Nota bene wethouder Frans Hoogendijk, van datzelfde ONS.Vlaardingen, zette namens de gemeente zijn (tot niets?) verplichtend kruisje.

Dus VIP’s (Vlaardingse Inventieve Politici) winnen het van B&A (Bassie & Adriaan). Alle verkleedpartijen ten spijt. Toegegeven, Vijfsluizen is een mooie stek. Aan de oostkant de rustieke snelweg A4, achter je het roestige spoor en ten westen 24/7 amper vracht- en ander verkeer. Wie wil daar nu niet wonen … in deze semi-industriële negorij.

Met de ex-TSB-kantine hebben toekomstige bewoners reeds een wijkgebouw van allure. Sporten kan ook. Keertje grasmaaien en met de roller de atletiekbaan egaliseren en een sportief kind kan de was doen. Los nog van de tennisbanen en het lege zwembad kun je binnen badmintonnen en wat al niet meer.

Ruim een decennia terug (in 2006, 2007) zou er op die gewilde plek een Gaiapark komen. Dit energie neutraal bedrijvenpark zou de wereld gaan verbazen. Ex-wethouder Bouwlust Hans Versluijs/Versluys was trots als een aap met zeven gouden l*llen. Het is er nooit van gekomen.
   Projectontwikkelaar OVG heeft het op het people-planet-profit­-concept geënte idee vast nog wel ergens in de kast liggen. De visie van Al Gore (voormalig vicepresident van de VS, stond er trots in de gemeentelijke bijsluiter) verkwanseld voor een paar huizen in een epicentrum van aan alle kanten langsrazend blik.
   “Een uniek concept dat we in Gaiapark Vijfsluizen voor het eerst toepassen,” stond er nog.

Gaiapark
Een park waarin circa 5.000 mensen dagelijks arbeidsvreugde zouden beleven. Licht, lucht, mensen, omgeving, …, wat is er toch allemaal misgegaan met werkend Vlaardingen? En oh ja: milieu, klimaat en duurzaamheid. Wat waren we trots met ons allen met deze innovatieve noviteit van wereldklasse.
   In de kantoren kon zelfs volop daglicht en frisse buitenlucht binnenstromen … Daar? Net boven de Shell met vrijwel iedere dag zuidenwind? Enkel voordelen. Dat kon niet fout. Alle energie door zonlicht en wind opgewekt.
   In het park zou je zelfs kunnen wandelen […], gemeenschap hebben (ook volgens de gemeente) en zelfs eendjes voeren, terrasjes pikken, sporten en een hapje eten. Logisch, want wie zijn energie aan de baas besteedt moet later weer op krachten komen.

Het leek erop dat als je daar werkte, je nooit meer naar huis zou willen. Er zouden voorzieningen komen als een stomerij, supermarkt en kinderdagverblijf en de zestig jaar oude kantine blijft/bleef behouden, zou een speciale functie krijgen. Het kon werkelijk niet op.

2006-2007. Het was de tijd dat Hans Versluijs/Versluys dag-in-dag-uit met een dik geslachtsdeel van geluk, niet van de Gaia-gemeenschap, door het stadhuis banjerde. Wie hem nog altijd prijst lijdt ongeneeslijk aan het Stockholmsyndroom.

De gemeente besloot deze gestapelde stenen verering met: “Gaiapark wordt iets waar Vlaardingen straks enorm trots op kan zijn.” Wie denkt dat Waarman last krijgt van aderverkalking klikt gerust op: http://www.safetygallery.com/Vlaardingen/rivierzone_okt_2007.pdf.

Die 5.000 mensen zouden er, aldus de ontwikkelaar, “over tien tot twaalf jaar werken”. Vandaag dus. Dat ontwikkelaar OVG de uitgeschreven competitie won op resultaat is kennelijk ook hier geen garantie voor de toekomst gebleken. Ondanks haar creatieve visie op het gebied en de scherpe prijsaanbieding.
   “Er gaat er wel eens eentje de mist in,” zou Freek de Jonge zeggen. En Al Gore? Die slaapt er geen minuut minder om. Wist waarschijnlijk van het hele project niets af. Net als de meeste Vlaardingers.

SP: 'Sociaal of niet Sociaal, dat is de vraag'
Tot slot de SP. Vier ouderloze kuikens laten de stad bestuurlijk stikken (nadat nummer één al met een politiek (E)U-bocht afscheid had genomen) omdat interne haperingen de machine doen horten en stoten (op de kaaien). Schaam je dood, ga terug naar af. Of direct naar de gevangenis. Jullie krijgen geen 200 gulden.

Beter nog is het misschien om te doen of het vier kleine en onschuldige sherrytomaatjes zijn: beetje dronken en niet wetende wat en waarom …

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: