De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

(Verkiezings)belofte maakt (ook) schuld

(Verkiezings)belofte maakt (ook) schuld

Waarman gunt de lokale politiek voor een keertje het voordeel van de twijfel. We doen alsof Benelux Workpark a la Dresden, weliswaar drie weekjes eerder en vijfenzeventig jaar later, is platgebombardeerd, alles koek en ei is en over de rest niets dan lof.

Probeer het gerust, het lucht op en geeft een opgelucht gevoel te weten dat Vlaardingen er als geen andere woonstee florissant voorstaat, het economisch en sociaal middelpunt van de aarde is en er circa 71.000 tevreden inwoners elkaar gedag zeggen en blij tussen de schouderbladen beuken.

Dit impliceert dat als de Schelvispekelenclave centrum der centra is, de rest als Barcelona, New York, Delhi, Beijing en Sidney, randgemeenten zijn. Klein, relatief onbelangrijk, maar een baarmoeder van op de loer liggende ellende van allerlei soort.

Brittany Kaiser, voormalig directeur programmaontwikkeling bij Cambridge Analytica (CA), kreeg afgelopen zaterdag een pagina tekst in het AD. Het gaat over kiezers, die worden belazerd waar ze bijstaan en de groeiende hoeveelheid manipulatieve praktijken, die wordt aangewend om de meeste stemmen te behalen.
   Want het aloude adagium meeste stemmen gelden doet nog altijd en in weerwil van oprukkend rechts, opgeld. Laat dit de laatste stuiptrekking zijn van de democratie, zolang de patiënt, al dan niet kunstmatig, ademhaalt, is er hoop.

Zij (Brittany) doet een zwartboekje open over wat wordt bewerkstelligd om kiezers gunstig te stemmen. Een berg data, hoger dan de Mount Everest, psychologische profielen, ingewikkelder dan het kromme brein van een regeringsleider, en een nietsontziender campagne, dan de fusillades ten tijde van WO II, in nauwe samenwerking met manipulatieve angstwekkende berichten, aangewend om kwetsbare kiezers een rad voor ogen te draaien.
   Nepnieuws uit de mediale Champions League heerst als Caligula, Tomas de Torquemada, Vlad III, Joseph Stalin, Adolf Hitler en Idi Amin in hun beste jaren, is van dusdanige kwaliteit dat het waarheidsgehalte voor de moderne burgerman of -vrouw niet of nauwelijks valt te bepalen.

Het is een gewiekste bundeling van psychologie, datawetenschap en communicatie. Potentiële kiezers laten zich informatief graag uitkleden, door alle vrijwillig gegeven info op sociale media. Verder bedrijven (en sociale media) die (on)gevraagd ledenbestanden verkopen en je zoekgedrag op Google maakt dat ieder mens een open boek is voor professionals.

Omdat Vlaardingen deze week het centrum van de wereld is, lopen we vast vooruit op de zaken. Immers, over twee jaar (maart 2022) hangen we weer boven de stembus om ons biljet in de daarvoor bestemde melkbus te kotsen.

Laat ons slimmer zijn dan enige andere enclave, ongeacht grootte en inwonertal. Zoek uit welke en of er überhaupt sprake is van een opleiding. Want om nu weer een Soft Porno VMBO-leerling als financieel expert op te werpen, doet je stad geen goed: QED.
   Je laat immers ook geen bordenwasser de plek van chef-kok innemen bij een sterrenrestaurant, want dat is Vlaardingen nog altijd in de kern, een virtuoze stad. Nu is het zo dat je de stad niet hoeft te kennen om er een hekel aan te hebben, dat is fout.
   Pas op voor lijsttrekkers die zeggen dat ze ongeacht het aantal voorkeursstemmen, hun huidige job blijven doen en iemand “Politiek prima ingevoerd en van buiten de stad” bij voldoende stemmen naar voren schuiven om wethouder te worden.
   Probeer iemand eens niet op het lieve gezicht te beoordelen. Er is te veel gekozen voor een oud-klasgenoot, dat lieve buurmeisje, die gulle gozer uit de kroeg. Allemaal begrijpelijke acties, maar de kiezer bedondert enkel en uiteindelijk zichzelf. Eis van partijen dat ze open en eerlijk […] zijn, tijdig en op voorhand overzichtelijk standpunten weergeven, dwing ze op de knieën, laat ze vertellen in hoeverre hun standpunten mogen verkwanseld als er pluche om de hoek komt kijken.

Als alle kiezers, en dat zijn er best wel wat, hun werk serieus nemen en partijen op hun merites beoordelen in plaats van op dat mooie gezicht, die gulle hand, dan staat de vlag er over ruim twee jaar on aanleg een stuk beter voor.

Tot zover deze column, die behalve waarheid ook larie bevat. Aan u, beste lezer, te bepalen wat naast de onzin, koek is. Noem het: Les 1.

P.S. Het Benelux Workpark is niet platgebombardeerd a la Dresden. Het wordt door de ratten besnuffeld en langzaam weggeknaagt.

1 commentaar(en) op artikel "(Verkiezings)belofte maakt (ook) schuld"

Beste Peter, Een mooie beschrijving waarmee de Vlaardingse politiek weer eens flink op de hak wordt genomen, gelijk Klaas Vlaring vroeger deed. De 35.000 euro voor financiële expertisekosten had de gemeente zich kunnen besparen. Vorig jaar beschreef ik al de financiële wanprestatie in de column van 14 oktober 'Gemeentelijke begroting: verrassende cijferbrij'. Blijkbaar noch door B&W, noch door de leden van de raad gelezen. En...mevrouw de wethouder; ik heb ingesproken, u moet alleen nog even terug bellen!

Door: Kuil Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: