De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Middagje Rommeldam anno nu

Ollie B. Bommel naar Vlaardingen?

Ollie B. Bommel naar Vlaardingen?

Door: Frank Maarleveld

 

Ivo Opstelten maakt zaterdag 16 november zijn opwachting bij Plantage Pontier om zijn biografie te promoten. Zijn Vlaardingse fan-base krijgt de kans om huiswaarts te keren met een gesigneerd exemplaar. Plaatselijke neoliberale adepten als wethouder Bart Bikkers en VVD-fractieleden Kees Rijke, Leonie Claessen en Ruben van der Zande zullen ongetwijfeld van de partij (sic.) zijn om - trillend van vreugde - hun met persoonlijke opdracht opgesierde versie in ontvangst te nemen in hun grijpgrage handen. Graaiend met Ruttige glimlach.

De afgelopen weken heeft de VVD nogal wat (stik)stof doen opwaaien. Eerst het dodelijk scooterongeval van Rico Jansen (23) uit Maasland op de Broekpolderweg in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober. Een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden als er een hek en/of waarschuwingsbord had gestaan.
Het ongeluk vond plaats daar, waar de weg opgebroken was. Een week eerder was een 69-jarige fietser op dezelfde plaats zwaargewond geraakt: onder meer 5 gebroken ribben.

De Gemeente Vlaardingen wist hiervan, maar vond het niet nodig om adequate maatregelen te treffen om herhaling, of erger […], te voorkomen. De gemeente is zwaar in gebreke gebleven; hiermee familie en vrienden (waarvan veel Vlaardingers) in diepe rouw achterlatend. Verantwoordelijk wethouder Bikkers van Verkeer gaf geen blijk van medeleven naar de nabestaanden toe. Slechts een schamel bosje bloemen met obligaat condoleancekaartje eraan vastgeniet was alle reactie. 

Het goede voorbeeld kwam van de selectie van Feyenoord, waar Rico fanatiek supporter was: feyenoordspelers-signeren-shirt-van-verongelukte-rico-jansen. Goede voorbeelden mag je best eens volgen als je zelf niks weet.

Een week later schoof Bikkers, breeduit poserend voor de sociale media, nepbekeuringen onder echte ruitenwissers om het beruchte tweede uur gratis parkeren nog eens onder de aandacht te brengen. Hij zal zich niet hebben afgevraagd of parkeeradepten met een zwak cardiovasculair gestel de schok hebben overleefd. Hij doet niet zo aan waarschuwingen, die Bart. Overigens is bekend dat de parkeergarages elk uur van de dag zo leeg zijn als altijd. Want: Zelfs al krijg je geld toe, het centrum heeft te weinig winkelaanbod voor 120 minuten winkelvermaak.

Opvallend: Twee weken terug, liep dezelfde Bart Bikkers in de Maassluisse Koningshoek. Keurig als de ideale huisvader aan het winkelen met het gezin. Verstandig van de man die ook economische zaken onder zijn hoede heeft, want je kunt bij de westerburen 24/7 GRATIS parkeren.

Binnen de VVD viert de tendens van non-empathisch vermogen hoogtij, aldus Ruben van der Zande, die met zijn opiniestuk Een brief aan alle Vlaardingers (Zie: een-brief-aan-alle-vlaardingers ) het slopen van goedkope sociale huurwoningen en het bouwen van huurwoningen en koopwoningen in het midden- en hogere segment, alsmede terugtrekking van lokale overheid en het stimuleren van meer zelfredzaamheid van de Vlaardingers als oplossing ziet voor het armlastige, op de rand van de afgrond balancerende Vlaardingen.

De brief was aan alle Vlaardingers gericht. Echter onder de meeste lezers wekte het epistel gevoelens van onrust en walging op. Enkel de eigen neoliberale achterban zal er content mee zijn. Jaag de armlastige burger weg en roep de Liberale Heilstaat uit.

Geef de nooddruftige burger een woondoos. ‘Vlaardingen is een gave stad,’ schrijft Ruben van der Zande. Mark Rutte kan trots zijn. Zijn opvolger zit al klaar in de Vlaardingse gemeenteraad.

Nu dus komt VVD-coryfee Ivo Opstelten naar de stad waar hij ooit (1970 t/m 16 augustus 1972) ambtenaar was. Hij wordt soms ook wel Ollie B. Bommel genoemd vanwege zijn wollige manier van praten en wat onbeholpen voorkomen.

Rotterdam, waar Opstelten burgemeester was, wordt door Toonder in zijn boeken neergezet als Rommeldam. Gezien de mankerende buitenruimte van de Schelvispekelenclave een keurig alias. Is weer eens wat anders dan Pompeï aan de Waterweg (Zie: marktuarium-11).

Opstelten zal worden herinnerd vanwege de bonnetjesaffaire (Zie: Teevendeal). Niet te verwarren met ‘onze variant’ (Zie: brevet-van-onvermogen). Die valt daarbij in het niet. In de nasleep daarvan kwamen meer zaken aan het diffuse licht. ''De sloop'' aan het licht. Maar dat is andere koek.

Aan armoedebeleid wordt niet fanatiek gedaan, dat is voor andere partijen. En het coalitieakkoord Handen uit de mouwen? Dat kan onder in de onderste lade. Op 16 november is het handen schudden en boeken laten signeren bij de oud-ambtenaar in het Rommeldam van nu.

Plek ter nagedachtenis voor Rico Jansen ter hoogte van de plaats van het fatale ongeval

 

Lees ook: broodje-maffiabas-eenhoorn-met-zijn-klus-begonnen

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: