De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Natte horeca door oude Rutte afgedroogd …

Natte horeca door oude Rutte afgedroogd …

Het ooit als reddende engel gepresenteerde sociale vangnet wordt voor de zoveelste keer dit jaar tot wurgens toe aangetrokken. Rutte & Co. hebben bedacht dat sluiting van de horeca alle Nederlanders en in dit land woonachtigen van een wisse dood zal vrijwaren met de simpele gedachte dat als je geen andere mensen meer ontmoet, mogelijke besmetting met Covid-19 of My my my Corona! tot het nulpunt daalt.

Waarman is benieuwd of ditmaal ook de door de staat gesponsorde casino’s hun poorten dicht moeten houden. Of is dit achterdeurtje, bestemd om landelijke verliezen, vanwege ons deel van de pandemie, te minimaliseren?

Een horecagelegenheid; je zult er maar eentje rijk zijn. Of wat te denken van hen die er een handvol van bezitten en liefst zouden willen uitbaten. Dat alles is van een ongekende utopie. Nederland is op slot.
   Iemand die boven de wetten leeft is de KLM. Groot werkgever en verdomd handig als je binnen een dag aan de andere kant van de wereld moet zijn. Maar om de pot te spekken en, tegen alle logica in, vakantievluchten grenzeloos door te laten gaan … daarvoor moet je lid zijn van Kabinet Rutte.
   Als de koninklijke failliet gaat is er een groot probleem. Dat kroegen aan de bedelstaf gaan is kennelijk van nul en generlei waarde. Liefhebbers zat om straks voor een prikkie deze of gene nering verder te draaien, zal de Haagse politieke kliek denken.

De wereld gaat aan vlijt ten onder schreef Max Dendermonde al in 1954. De Nederlandse dichter en prozaschrijver waarschuwde in zijn geestige roman voor onze op hol geslagen werkdrift middels zijn “lof der luiheid”.
   Inmiddels is Max Dendermonde overleden. In 2004 had Onze Lieve Heer zijn expertise “boven” nodig. Niet dat daar nu zo hard wordt gewerkt, maar ter voorkoming dat zijn volgende roman De wereld gaat aan malversaties en politiek onbenul ten onder een wereldwijde bestseller zou worden. Een sterk staaltje “regeren” en “vooruitzien”. Daarbij telde Max reeds 84 lentes, woonde in Florida en van de agressieve zuiplap van weleer was slechts een levensgenieter over. Je wist immers maar nooit en ook God weet niet alles op voorhand (juist) in de schatten.

Door de kroegen weer op slot te doen verwordt de afstand die wij tot elkaar aan dienen te nemen vanwege overvloedig en besmet spuug, de reeds geautomatiseerde 1,5 meter, in sommige gevallen tot meer dan 1,5 kilometer, 1,5 mijl of meer dan 1,5 dag gaans, opgerekt.
   De eenzaamheid die voorheen “slechts” ouderen en hulpbehoevenden trof, raakt ons nu allemaal. En dat voor de duur van zeker 4 weken. Want als de winnende getallen uitblijven is verlenging de nieuwe standaard. Voordeel: mondkapjes worden verplicht en het tandenpoetsen kan enige dagen achterwege blijven. Besparen op de tandpasta-pot de nieuwe hype?
   Professioneel sporten mag, maar wie met vier broers vanuit het ouderlijk huis in ’t Hof een balletje wil trappen, die is strafbaar en zal worden beboet.
   Evenementen zijn verboden. Betogen mag. Dus wil je een evenement, dan moet je betogen. Muziekje erbij, klaar is Kees.
   De markt, de bioscoop en het theater blijven vrijplaatsen. Of speakeasies mogen is onbekend en wie ’s avonds thuis met maximaal drie vrienden lekker dronken wil worden moet tijdig bier en andere spiritualia in huis halen. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten ten opzichte van de horeca, maar of dit, vierhoog achter met zicht op een nog hogere flat, sociaal gezien nu echt gezellig is, valt te betwijfelen. En waar vanuit de horeca nog enig zicht is op drankgebruik en of men zich gedraagt naar de Nieuwe Norm, mag thuisdrinken worden geschaard onder het kopje: Bandeloos Vertier en Andere Zaken Die Het Daglicht Niet Kunnen Verdragen.
   Ondernemers krijgen de mogelijkheid een “time-out” in te lassen en de zaak tijdelijk te sluiten. Verder gebeurt er niets dat de moeite van het vertellen waard is en testen we ons suf. Want: aan elke crisis wordt verdiend. De vraag is alleen: Door wie!?

Waarman trekt vanavond de gordijnen dicht, rukt alle stekkers uit het stopcontact, neemt een slaappil die bij overwinteraars in het dierenrijk populair is en geen bijwerkingen kent, hijst zich naar boven en wordt pas eind maart wakker.
   Welterusten wereld. Het ga jullie allen goed en er blijven dan nog twee maanden over om in Museum Vlaardingen de tentoonstelling over en met Bassie & Adriaan te bewonderen.

‘Allememaggies, wat is de wereld kleinzielig geworden.’ Je hoort het Bassie al tegen Adriaantje zeggen.

 

1 commentaar(en) op artikel "Natte horeca door oude Rutte afgedroogd …"

Scherp! En zo Waarman. Dank je Peter! Mede namens de Vlaardingse horeca. Tot in maart ;-)

Door: Stephanie Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker