Komt het ooit nog goed met Vlaardingen?

Komt het ooit nog goed met Vlaardingen?

Donderdag 5 september is het luie reces officieel beëindigd en gaat de politieke bestuursclub 35 + 5 op het stadhuis wederom noest aan de slag met de raadskamers. Dat is een zogenaamd rondetafelgesprek inzake de toekomst van het armoedebeleid. Noem het de Toekomstvisie 2020-2040 en een initiatiefvoorstel publicatie verantwoordingen fractievergoedingen 2018 zullen de revue passeren.

Groen Links of Rechts?

Groen Links of Rechts?

De ex-wethouder van democratisch socialistische statuur met christelijke inslag verveelde zich. Na zijn al-dan-niet gedwongen vertrek zat hij weliswaar ruim in zijn tijd, maar een stuk krapper in de allesbehalve stevige was. Goed, hij had een huis met een tuintje. Maar groene vingers? Daar stond zijn politiek ras niet bepaald om bekend.

Zomerfeesten

Zomerfeesten

Als je er op het gemak eens goed over nadenkt is Vlaardingen allesbehalve een saaie zomerstad waar niets valt te beleven, en hijst de ware muzikale stapper zich maar weer van de Westhavenplaats naar ’t Hof of Oranjepark om daar, ongemakkelijk staand op wankele houten vlonders en als het tegenzit tot de enkels in de boerse prut, een duurbetaalde pils uit plastic soldaat te maken.

Zonnige en natte komkommertijd

Zonnige en natte komkommertijd

Ach, de zomer. Dat is het jaargetijde waarnaar we allemaal snakken. Maar eenmaal in volle gang vervloeken we het gelijk een keuterbaas die ressorteert onder het ministerie van Land- & Tuinbouw. Te droog is funest, maar te nat weer niet best. En vergeet de aanstaande wespenplaag vooral niet.

K*tzooi, dat Vlaardingen!

K*tzooi, dat Vlaardingen!

Het is al heel lang geleden dat Vlaardingen een hele goede en daadkrachtige burgermeester heeft gehad. En eigenlijk ook een goede gemeenteraad met mensen die een invoelend geweten hebben en zich inzetten voor de noden van de stad en niet alleen maar met hun eigen ego bezig zijn.

Meest gelezen:

De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Nagekomen bericht? Dood van een Stad!

Nagekomen bericht? Dood van een Stad!

Ze gingen voor de zoveelste raadsinvulling in Vlaardingen, de groenzoeters en de kenners. Sommigen hadden het circus al eerder meegemaakt. Anderen verbaasden zich even en smeten vervolgens net zo hard, hoewel minder gericht nog, met de geijkte sociale modder. Ze bewogen zich vreemd, als katten in vreemde pakhuizen, drukten op knopjes (waardoor een storende piep optrad) en schoven met bezweette billen angstvallig op jeukend pluche. Gingen ze voorheen samen door elke deur die de stad rijk was, nu spraken vrienden niet langer met elkaar, vijanden van het politiek geloof pasten niet langer op één kussen of aan dezelfde toog.

‘Geld te kort,’ sprak een wethouder. ‘De bodem van de schatkist glanst je tegemoet.’ 'Tsja, als je er geen geld in doet,' reageerde iemand. 'Ja, dat heet crisis (3 x),' klonk het vanaf de publieke tribune in koor.

Vlaardingen, dat was toch een welvarende stad … of was dit een politiek grapje, van de wethouder die eruitzag alsof hij zelf nog van zijn zakgeld rondkomen moest. Grote grutten … gekende voorgangers waar jarenlang op is gestemd … hebben als ratten de ss Vlaardingen verlaten. Het zal ze niet deren, die ouwe en verdwenen hap, die zitten elders al op het spoor van een nieuwe carrière of genieten hun onverdiend pensioen.

Toch is het goed dat ze weg zijn, hoewel verdwenen geld terug op tafel … de kas … hoort. Ze waren al zo schichtig, die ouwe taaie hap, en het geld verdween toch niet in hun ruimtes. Met alleen een hapje en een drankje krijg je de de stadsruif niet zo snel leeg. Een college komt, doet wat, gaat weer weg en zadelt de stad op met een negatieve balans.

‘Hij vulde zijn zakken!’ iemand, een vrouw met lang blond haar en spijkerrok, schreeuwde het uit op een overvolle tribune. ‘Hij vulde zijn zakken!’

Rondom werd het rumoerig, er brak iets uit wat je best kunt omschrijven als “witte boordenrevolte”, mensen verlieten hun zitplaats (een harde houten bank of een a-modieuze stapelstoel) en hieven hun vuist schuddend richting raadszaal. De voorzitter sloeg met een houten hamer op een plank en riep onophoudelijk dat de stilte terug moest keren. Maar wie er ook weerkeerde, stilte noch rust. Twee buurmannen met politiek haakse insteek stonden lijnrecht tegenover elkaar, boos en woorden spugend van kwaadheid. Er drentelde een bode door de zaal en eentje op de publieke tribune, dat leek te helpen … een moment … tegen de hoge ramen kletterden regentranen die na een korte poos neerwaarts stroomden. Het stormde binnen en buiten tussen Kerk en Stadshuis.

Twee oudere heren zitten naast elkaar op de publieke tribune en gniffelen. Het lijken ex-politici en verbazen zich over de heersende onkunde en onwil der vergaderzuchtigen de problemen te benoemen, bij de kop te pakken en van een oplossend predicaat te voorzien.

‘Ze hebben de halve raadszaal, het politiek theater, opgeblazen.’
   ‘In elk geval hebben ze de goede helft opgeblazen.’
   ‘Die van hun!’

‘De Hoogste Chef van de Stad huilt als een baby,’ gniffelde iemand, die wel van een verzetje hield en de blondine nooit had gemogen. ‘Iemand moet haar een stoot bedorven helium door de strot hebben geduwd, Donald Duck zou zich ervoor schamen.’

‘Het is dat vervloekte geld,’ Mr. J.A.T. Duitenberg, de professionele deeltijd portefeuilleouder van de jonge portefeuillehouder, zei: ‘Het is lastiger dan je denkt; geld is rond, heeft de neiging weg te rollen en stinkt als de hel. Ik moet de eerste penningmeester nog zien die stads kapitaal op waarde weet te schatten en niet als particulier spaarpotje gebruikt. Luister er anders de Donkere Kant van de Maan nog maar eens op na.’

De weledelgestrenge Meester Duitenberg stond nu in het midden van de raadszaal met weidse armgebaren te zwaaien als Leonard Bernstein in zijn betere jaren. Om hem heen doelloos heen-en-weer dribbelende wethouders en een paar huilende verse politikaas met gaten in de hand; met de regelmaat van een klok gelardeerd met een gierende uithaal, die smart deed vermoeden.

‘Deze raadsvergadering is vreselijk,’ zei Biermaker op de verder leeggestroomde tribune tegen Walman.
   ‘Afschuwelijk!’ antwoordde die.
   ‘Afgrijselijk!’
   ‘Zie ik je volgende keer weer?’
   ‘Natuurlijk.’

Er klonk een luide knal. Gevolgd door een misselijkmakende krak. Waarop Walman tegen Biermaker zei: ‘Ik had het nooit geloofd als ik het niet zelf had gezien.’
   ‘Wat geloofd?’
   ‘Geen idee, ik keek niet.’

Om te vervolgen met:
   ‘Ik kan me niet voorstellen dat die politieke ratten verantwoordelijk waren voor deze raadsvergadering.’
   ‘Waarom niet, ze waren ook verantwoordelijk voor de Builenpest en het Vlaardings failliet; moreel zowel als financieel.’

Ze kuierden door de gangen rond het verlaten binnenplein, er stond zelfs geen strijdros node geparkeerd. Binnen hield het kabaal onverminderd aan. Eentje met zorg in haar pakket rookte de ene na de andere Marlboro, haar shirt doorweekt van ranzige transpiratie een transparant voetbad voor haar peen-en-uien haar.

Walman: ‘Heb jij weleens gedacht dat er leven bestaat na de dood?’
Biermaker: ‘Elke keer als ik dit theater verlaat en al helemaal.’

‘Ik ga naar huis,’ zei iemand met twee laptops onder zijn arm schuldig om zich heenkijkend. ‘Voordat er politie is en ze deze niet geplande kerstgratificatie in de gaten krijgen. Ik zal me geruster voelen buiten deze hellepoort.’

De dikkige ex-vanalles verliet schielijk het bestuurskantoor, als de bekende dief in de nacht dook hij de regen in. Blauw zwaailicht en mekkerende sirenes namen bezit van de normaal kalme Markt.

‘Waar is de Raadsopstand?’ vroeg een agent met zuidelijke tongval. ‘Het zou op het stadhuis moeten zijn.’ Walman en Biermaker gniffelden (het was toch donker) en wezen richting Café d’Oude Stoep. Met gierende banden vertrok de colonne. Niet veel later een schurend geluid. In de Smalle Havenstraat nu een hoop gestapeld blik. Een sirene zeurde nog even door. Daarna werd het doodstil.

‘Kom, we moesten maar weer eens gaan.’ Walman en Biermaker stapten drie minuten later en nog na hikkend van de lach Café de Waal binnen. Het verder kalme publiek keek ietwat verstoord naar de twee branieschoppers op leeftijd.

‘Het blijft leuk,’ zei Biermaker. ‘Waar je kijkt heerst paniek en niemand weet wat te doen.’

Een vrouw, met drijfnatte confectiejurk en dansend op hooggehakte pumps, kwam ook het café binnen.
   ‘Zo, dat is me er eentje,’ zei Walman, die zijn ogen de kost gaf.
   ‘Ik zie er anders twee,’ gnuifde Biermaker.
   ‘Ik weet het niet,’ deed Walman bijziend.
   ‘Ik zie ze morgen bij het ontbijt,’ blufte Biermaker van achter zijn baard, ‘alle drie.’

Vlaardingen, najaar 2018.

1 commentaar(en) op artikel "Nagekomen bericht? Dood van een Stad!"

Magnifiek geschreven.

Door: Willem Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen