De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Kon het maar altijd corona zijn

Kon het maar altijd corona zijn

Vanwege het corona-virus worden mensen en bedrijven wakker, de hele dag door sturen pr-bureaus de media persberichten waarin staat dat iedereen, voornamelijk MKB-bedrijven, toch zo goed bezig is. Waarman krijgt er een chronische anti-peristaltiek van.

De lokale bloemenboer geeft gratis bosjes aan ouderen, een ander stelt geheel en al voor niets, noppes, nada een deel van zijn, momenteel niet-verhuurde, wagenpark ter beschikking voor mannen en vrouwen die de zorg gezicht geven, restaurants openen hun keuken voor afhaalmaaltijden, stichtingen koken bij je thuis en grootgrutters hebben nu allemaal bezorgservice. Zo zijn er talloze voorbeelden.
   Zou het verveling zijn?

Allemaal ongetwijfeld goedbedoeld, proeft Waarman een smerig commercieel tintje met de smaak van: Kijk ons eens menslievend bezig zijn! Want, waarom in tijden van wereldwijde crisis de mecenas uithangen om zo gauw als het virus is terug gekropen in een of ander onduidelijke hol de andere zijde van de januskop terug te toveren?

In tijden van tegenslag gaan mensen waar ze normaal niet kunnen om maar goede indruk te maken. De eerste keer dat dit in Nederland ter sprake kwam was op 26 en 27 november 1962. Toen wist Mies Bouwman, samen met nationale kopstukken als Wim Kan, tijdens een marathon televisieprogramma liefst 12.192.000 gulden uit calvinistische zakken te praten bij rijke landgenoten en mensen die het echt meenden.
   Slechts één ondernemer noemde in het openbaar man en paard toen hij zei: “Het is allemaal gratis reclame en op korte tot middellange termijn effectiever dan een advertentie in de krant.”

Waarman beweert niet dat deze ondernemers de deur nu maar dicht moeten gooien en ook maar werkloos thuis gaan zitten. Nee, hij juicht alle initiatieven van harte toe. Hij is alleen bang dat als het virus voor tien jaar (Nostradamus, red.) is verslagen en het openbare leven weer zijn gebruikelijke gangetje gaat, de hardheid en ongeïnteresseerdheid, die we allemaal zo goed kennen, met ingang van de dagelijkse gang zaken direct weer tot de harde realiteit behoort.
   Waarman pleit voor eeuwigdurende liefde en medemenselijkheid. Niet louter lief doen omdat dit het enige alternatief is voor verveling en angst, die is nu het bangst, tegen de klap die komen gaat als alles weer lijkt genormaliseerd.
   Het is een beetje zoals Cremer in zijn Ik Jan schreef: “De Tweede Wereldoorlog was voor sommigen een feest dat vijf jaar duurde …” Dit fenomeen zal ons zeker een jaar bezighouden.

Waarman begrijpt heel goed dat we zonder corona-crisis ook niet massaal door de stad liepen; boodschappen deden, in de kroeg een biertje dronken of met ons luie reet op een Mediterraan strand bivakkeerden. Zonder opgelegde beperkingen hadden we niet eens onze buren gedag gezegd. Laat staan gratis bloemen uitgedeeld, auto’s kostenvrij ter beschikking gesteld en bij de mensen thuis boodschappen gebracht.
   Het enige wat je na deze spannende en gruwelijke tijd rest is een kerk van een afwas van de stichting die gratis in je keuken druk bezig was. Ze kwamen immers enkel bij je koken …

En dan nog de oplichters die met een Rode Kruispot langs deuren gaan en meest oudere mensen geld uit hun zakken of snel de inventaris keuren op voldoende waarde bij diefstal.
   Die mogen op de Markt of het Veerplein (op de parkeerplaats van het Vlietland Ziekenhuis kan ook) direct in het schandblok terwijl de rest van de bevolking, met een blos op de koortsige wangen, op minder dan 1,5 meter afstand in het gezicht blaast en over de bol roeit van de criminele idioten; wel met ongewassen handen.

Waarman hoopt in deze dat Nostradamus beter kon voorspellen en dat we deze crisis straks, als alle ellende achter de rug is, als dé sociale Corona op ons aller levenswerk mogen beschouwen. En dat de liefde voor de medemens, het zogeheten Twin Tower-effect, maar lang mag aanhouden. En niet voor hulpdiensten en mensen die daar werkzaam zijn alleen.

 

1 commentaar(en) op artikel "Kon het maar altijd corona zijn"

Laten we hopen dat de mensheid van deze crisis geleerd heeft, n als deze voorbij is.

Door: Manja Herstel Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker