De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Ergernis over machtsvertoon, bejegening en tijdstip

Integrale horecacontrole schiet doel voorbij

Integrale horecacontrole schiet doel voorbij

Vrijdagavond 20 december was Vlaardingen-Centrum slachtoffer van een integrale horecacontrole. Er wordt niet getwijfeld aan nut en noodzaak van zo'n controle, maar de manier waarop is onderhavig aan vraagtekens.

Diverse cafés en restaurants kregen bezoek van politie, handhaving, brandweer, warenwet en belastingdienst ter controle of alle papieren vereisten op orde waren.
Zo ook werd bij Gasterij Puur, een restaurant op Hoogstraat 158, een zoete inval gedaan door het bonte gezelschap wetsdienaren en andere handhavers.
Om 20.30 uur was dit kleine, maar fijne etablissement, aan de beurt. Een moderne Armada van 8 man sterk stapte met veel bombarie en machtsvertoon het petit restaurant binnen.
  

De zaak zat vol met eters en de twee uitbaters. Kok Perry Schmidt en gastvrouw Laura Barendrecht hadden de handen vol om hun gasten van culinaire hoogstandjes en (non)alcoholisch vocht te voorzien, toen het Klein Ambtelijk Leger hun nering binnen marcheerde. Waarom? Om hun bureaucratische plicht te doen en roet in menig maal te gooien!
Terwijl er op topdrukte gekookt werd moest in keukenkastjes en laden worden gesnuffeld, en werd gekeken of de voedselbereiding hygiënisch verantwoord was.
Onderwijl weinig ambtelijk begrip voor opgewekte irritatie, die zich meester had gemaakt bij uitbaters en gasten. De club strepenjagers werd nog net niet uitgelachen. Hun optreden getuigde van substantiële arrogantie, was totaal ontdaan van enig empathisch vermogen.

De Vlaardinger ontving een stapel e-mails van gasten, die die avond in Gasterij Puur dachten zich probleemloos te kunnen laven aan een copieus diner. Prettige resultante van de kookkunsten van Perry Schmidt. Nu hadden ze ongewenst te maken met een tafereel dat deed denken aan donkere, welhaast Middeleeuwse tijden. Niets deed nog denken aan het prettige culinair bacchanaal dat zij voor ogen hadden.

Zo’n controle, die moet op een ander tijdstip. Rond 20.30 uur is de zaak tjokvol. Dan heeft een eigenaar geen tijd voor ambtelijk geneuzel. Dan is het tijd voor gevulde borden, liefst tot ieders vreugde, want daar betaal je voor.

En waarom toch altijd weer dat spierballenvertoon? Met een barbaarse horde een zaak binnenvallen is intimiderend, vernederend, kan eventueel omzetderving en dus economische schade opleveren en schiet uiteindelijk het doel van de actie voorbij. De horeca is het laatste decennium al continu doelwit van een landelijk ontmoedigingsbeleid!

Er is duidelijk geen lering getrokken uit eerdere integrale horecacontroles. Er zijn eerder klachten van andere uitbaters. Het kan toch veel vriendelijker! Want nogmaals: controle is goed, maar hoedt u voor overkill en laat de gasten met rust. Want jaag je die als derde tegen je in het harnas … er is ‘morgen’ geen buitendedeurtje meer.

We hebben vernomen dat politieke vragen worden gesteld aan portefeuillehouder en waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn. De horeca is benieuwd of deze politiek zwaargewicht ook hier orde in de chaos weet te scheppen.

 

Lees ook: vlaardingen-onleefbaar-voor-onrendabelen

2 commentaar(en) op artikel "Integrale horecacontrole schiet doel voorbij"

Prima verwoord Frank. Nu maar hopen op een reactie van de overheid in casu de gemeente en de burgemeester. Het moet echt anders kunnen.

Door: Steef van der Hoek Op:

Frank, wederom de spijker op zijn kop. Wat je beschrijft is de onaantastbaarheid van de hedendaagse overheid en is zo oud en banaal als de mensheid zelf. Dit was er al voordat het beroep van prostituee, ooit is ontstaan, zo banaal is het.

Dit is in lijn met de hoogste ambetenaar van de belastingdienst die letterlijk heeft gesteld, dat zèlfs als ouders in de toeslagenaffaire onschuldig zouden blijken, hij daar geen flikker mee had te maken; om maar eens een voorbeeld te noemen.

Het is de arrogantie, de bestuurswaanzin tesamen met de onaantastbaarheid die besturend Nederlands het gedrag laat tonen van hoe grote onrecht in de vorige oorlog aan Duitse zijde is ontstaan en wij dit van die duivelse duitsers nooit hadden kunnen begrijpen.

Welnu: dan is dit een opgedwongen gelegenheid om dit typisch menselijk mechanisme beter te gaan leren begrijpen vanuit de rol van slachtoffer en hoe langenoten landgenoten kunnen verraden uit ideologie en eigen gewin.

Ja we zijn nèt mensen in deze "samen"leving, wie weet komt het over honderduizend jaar ooit nog goed en tot die tijd alke sterkte en succes voor iedereen. 😉

Door: Coen van Veldhuijzen Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: