De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Eenhoorn: Tastbare Mythe

Eenhoorn: Tastbare Mythe

Waarman was onlangs in Amsterdam, op vriendenbezoek bij collega Jan Cremer. Naast leuke herinneringen en smaakvolle anekdotes ging het ook over Vlaardingen. Jan zei, in die kenmerkende hoekige, enigszins nors klinkende, uitspraak van hem: ‘Begin je politieke rubriek maar eens zo:

Deze column is opgedragen aan
Bas Eenhoorn & Annemiek J
De gemeente Vlaardingen
Aan allen die hebben Gehoopt,
Gesmeekt & Gebeden
dat dit Ambt met eerbied zou worden vervuld
& aan alle Trouwe Kiezers
van dit wankel stadsbestuur.

De duidelijke woorden van Onze Held, heeft Waarman de namen hoogstpersoonlijk met Zijn Waterman ingevuld. ‘Niet alleen heb je een herkenbare column om bij kl**r te komen, tevens schiet de verkoop van Ik Jan Cremer Tweede Boek (De Onverbiddelijke Bestseller) als een ongeleide komeet naar de zoveelste druk. Ook de familie Cremer moet tenslotte eten en de energienota voldoen.’

Bas Eenhoorn terug op het Vlaardings nest. Dat is geen tel te vroeg. De stad staat nog altijd op de rand van de afgrond en een vaardige hand is, in combinatie met een kundige geest, van een noodzakelijkheid, daar heeft het merendeel van raad en college geen weet van.

Na AJ, die eerder voor veel geld de Sprookjes van Andersson nieuw politiek leven inblies om haar onduidelijk statuur te duiden, is het nu tijd voor een relatief aaibaar mythisch fabeldier met een lange, puntige bestuurshoorn midden op het voorhoofd; kaarsrecht en met spiraalvormige groef.

Zijn initialen (BE) komen overeen met die van het bekendste rijbewijs, en dat is nu precies wat Vlaardingen nodig heeft; iemand die de stad wegwijs maakt in alle drukte en het vaak chaotisch politiek verkeer.
   Je hebt bestuurlijk rijbewijs BE nodig als je met de maximum totaalmassa van de gezamenlijke stadse inwoners boven de 3.500 kilo komt. Vlaardingen (man = 84 kilo & vrouw = 70 kilo, komt gemiddeld overeen met 71.000 x 77 kilo) voldoet met 5.467.000 kilo ruimschoots aan die norm.
   Die stadse massa betreft het politiek onnozel of ledig gewicht van het aantal inwoners plus wat zij allemaal (nog) kunnen hebben - het geestelijk laadvermogen.
   Als je met een relatief grote raad, wiebelig college en rustiek ambtelijk apparaat een stad wil besturen heb je rijbewijs BE nodig. Nu is het dus weer zover. Grote vraag is of BE langer blijft dan in het Eerste Deel, toen de landelijke ICT een beroep op hem deed.
   Dat hij die keer en passant wethouder Ruud de Vries in zijn valies meenam naar Den Haag is een geste die de stad hem nog altijd in dank afneemt.

Maar ja, het verblijf van BE in de Schelvispekelenclave lijkt ook nu van korte duur. Hij is een tussenpaus. En dan? Het comité Zoek een Nieuwe Burgemeester (MVLHBTQI(AP) of: man, vrouw, lesbo, homo, bi, transgender (cisgender), queer, pan of in dubio aseksueel heeft de magere keuze uit: AM of CE.
   Welke politicus voldoet aan de initialeneis AM of CE?
   Als eerste is daar Æneas baron Mackay, oud-minister-president, die leefde van 1838 t/m 1909 en dus geen optie is.
   Nog wel levend en meer reëel is Anja (Henriëtte) Meulenbelt van de SP. Zij is van 1945, nog springlevend, maar ziet met meer en terecht heil in haar schrijverschap. Wie bij Plantage Pontier naar binnen wandelt kan alsnog De schaamte voorbij […], een politiek hilarische roman met onze stad als voorbeeld, bestellen.
   Dan tref je Albert (Jan) Maat (CDA), van 1953 en politiek eveneens fris van de lever. Edoch hij grossiert in nevenfuncties en zal voor Vlaardingen geen gaatje vrij hebben.
   Dan CE. Daar vinden we slechts Ernst (Ariël) Cramer. Van 1960 de jongste van het beschikbare spul (Zie: hierboven). Was gelieerd aan de ChristenUnie, hield zich in het dagelijkse leven onledig met allerlei technische en commerciële functies, maar viel als wethouder financiën in Zeewolde door de mand. En aan één Arnout Hoekstra hebben we meer dan genoeg.

Het wordt schrapen voor de commissie en het ligt voor de hand, dat weer een B-keuze wordt gemaakt teneinde de burgemeesterspost anti-vacant te maken. Vlaardingen mag hopen dat ad-interim BE tot zijn 79e doorgaat met de stad besturen. Meer persoonlijke valkuilen, daar lijkt de stad nu echt niet meer tegen te kunnen.

En Jan Cremer? Die vond het best dat de column waarin hij de openingswoorden verzorgde tot de best gelezen columns ooit behoorde. Hij verkocht er genoeg exemplaren van zijn beruchte Ik Jan van om rustig in zijn Italiaanse buitenhuis onbekommerd tulpen en kale boerinnenmutsen te schilderen. We namen een ijskoude wodka en proostten de dag uit tot de flessen leeg en ons glas versleten was.

1 commentaar(en) op artikel "Eenhoorn: Tastbare Mythe"

KAN VEEL POSITIEVER:

Het wordt schrapen voor de commissie en het ligt voor de hand, dat weer een B-keuze wordt gemaakt teneinde de burgemeesterspost anti-vacant te maken. Vlaardingen mag hopen dat ad-interim BE tot zijn 79e doorgaat met de stad besturen.

KAN VEEL POSITIEVER

Door: Han Raeijmaekers Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: