De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

De Kunst van het Voetbalplaatje

De Kunst van het Voetbalplaatje

Liefst € 70.000,- besteedde bestuurslid Yvonne Batenburg vorig jaar aan consultant Gert Jan van der Vossen om weer eens een nieuw en doelmatig beleid uit een vreemde hoge hoed te toveren. Mocht nomen werkelijk omen zijn, dan zouden die baten zich te eniger tijd uitbetalen … maar zoals de financiële vlag er tot op heden bijhangt … is het Museum eerder geschiedenis dan de historische have die er te kijk ligt.

Vincent van Gogh (Van Gogh Museum)
Rembrandt van Rijn (Rijksmuseum)
Jeroen Bosch (Boijmans van Beuningen)
Beelden aan Zee (Museum Beelden aan Zee)
Erwin Olaf (Fotomuseum)
De Groene Camera (Museon)
National Geographic Masters of Photography (Museumkwartier)
De onderduikkinderen van ‘Tante Zus’ - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (Bibliotheek Loosduinen)
Chihuly (Groninger Museum)
Nubië: Land van Zwarte Farao’s (Drents Museum)
Manzoni in Holland (Stedelijk Museum Schiedam)
Kinderparadijs (Museum Jan Anderson)
Verzamelingen variërend van Egyptische oudheden tot Blaeu-atlassen en van middeleeuwse handschriften tot het levend archief van Arnon Grunberg (Allard Pierson Museum)
Maestro van Wittel - Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht (Kunsthalkade Amersfoort)
Stadsbeelden (Museum Flehite)
De Broers Barraud (Museum MORE)
Armando (Museum Voorlinden)

Et nog vele cetera. Waarman: 'En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan ...' Los nog van het feit dat Museum Vlaardingen tijdens vensteruren de kaartverkoop van gekende instituten

Tot slot Museum Vlaardingen: die komt met het kunstzinnig zwaar verantwoorde voetbalplaatjes ruilen in de voorjaarsvakantie [...].

Ons landje telt 680 musea (Bron: CBS 25 maart 2016). Stuk-voor-stuk de moeite van het bezoeken waard. En elk museum weet zich vereerd met een partiële vloerbedekking van Vlaardingse voetstappen. Maar wil er iemand de vinger opsteken en zonder stotteren of anderszins liegen zeggen dat hij of zij trots is op wat Museum Vlaardingen haar bewoners voortovert. En daar ook nog eens zeker eenmaal per jaar een (betaald) bezoekje aflegt?

Nu het Visserijmuseum al enige tijd Museum Vlaardingen heet, verwacht je een minder kneuterige uitstraling. Museum Vlaardingen - MuVla: dat bekt lekker. Net als het MoMa. Dan ben je iets. Niet zomaar een stoffige verzameling veelal gesloten zalen en verkeerd geëtaleerde parafernalia, maar een internationaal begrip.

Mocht er iemand met een bezem opstaan; veeg die hele kliek kunstversjaggeraars en culturele nitwits gerust de haven in. Was het altijd al tijd voor verandering, momenteel is het moment van algehele verdwazing aangebroken. Voetbalplaatjes ruilen doe je … op het schoolplein of in de speeltuin. Toch zeker niet in een museum. Kennelijk is de nieuwe directeur nu al het nog altijd peperdure spoor bijster.

Zonde is het; doodzonde. En van zonde gesproken: CU/SGP was indertijd bij monde van Ruud van Harten c.s. aanjager voor behoud van het museum. Iedere broekzak moest leeg, elk matras opengesneden - alle geld richting Westhavenkade 54 gerold. Nu het tegenzit hoor je de club niet. Is men uit gepreveld op de politieke Biblebelt? Gods woord niet langer vleesch (noch visch: zie waar blijft toch dat aquarium)?

Zijn het de armen van culturele geest die het museum beheren? Koop beter snel een bijl en hak door die knopen, amputeer levensbedreigende uitwassen, …, begin opnieuw met een schjone lei. Bel dan terstond Jasper Krabbe en laat hem eens vertellen voor een volle zaal in plaats van alle lokaal gebroddel.

"En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan," aldus Freek de Jonge in een klassieke conference. Los nog van het feit dat Waarman jaren terug al opperde aan (inmiddels) ex-wethouder Cees oosterom Museum Vlaardingen tijdens vensteruren de kaartverkoop voor zijn rekening te nemen van gekende instituten als de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Wie eenmaal op de drempel staat zal er eerder en makkelijker overheen stappen dan de mensen die nooit binnenkomen.

1 commentaar(en) op artikel "De Kunst van het Voetbalplaatje"

Stichting Haring koppen Verbinden wil graag en is in onderhandeling met het museum over een expositie met de haring beeldjes. Iedereen een kunstenaar. Hoe creatief ben jij? Heb jij wel eems met een kunstwerk in een museum geexposeerd?

Door: J lukassen Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: