De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Corona en voorheen

Corona en voorheen

‘De ene virale crisis is de andere niet, en zo beroemd als de pest, pokken of Spaanse griep van 103 jaar geleden … daar moet je je best voor doen. Maar waar het allemaal vandaan komt; ik begrijp er geen SARS van. Toch lijken alle pandemische epidemieën op elkaar - daar moest ik aan denken toen ik een medisch verantwoord boekwerk doorbladerde en aantekeningen maakte.’ Waarman schakelde zijn Nokia 6310 uit en liep de zonovergoten tuin in.

‘Wie had jij aan de lijn?’ vroeg Waarvrouw belangstellend. ‘Oh, Matthijs van Nieuwkerk,’ zei Waarman. ‘Hij wilde eens een andere kijk op de dingen van de dag. Iedere kenner had al aan zijn tafel gezeten en of ik misschien een wat fleuriger beschouwing wist te geven. Ik heb toegestemd om vanavond Nico Dijkshoorn, die zelf is geveld door een oudhollands griepje, te vervangen.’
   ‘Dan heb je je mooi laten beetnemen, want DWDD is afgelopen. Voor altijd.’

Waarman deed nijdig de deur dicht en ging naar het eigenhandig getimmerde zonnige zitje achterin de mijlendiepe tuin. Gelegen naast de speeltuin een oase van hedendaagse juveniele rust.

Waarman pakte zijn telefoon. Toetste een nummer in en zei: ‘Hoi, Waarman hier. Ik heb nog even wat gegoogeld. Hou je vast, van blijde verwachting.

De pest, heeft ons van de 14e tot en met de 19e eeuw in Europa beziggehouden. Soms epidemisch en zelfs pandemisch heeft de pestbacil, Yersinia pestis of de Zwarte Dood tussen 1347 en 1351 een derde deel der Europeanen, circa 200 miljoen mensen, het leven gekost.
   De pokken leverden zelfs tussen de 300 en 500 miljoen dodelijke slachtoffers op. Het medisch uitroeien ervan in de 20e eeuw is door artsen wereldwijd en pandemisch gevierd; het betrof dan ook een topprestatie in de geneeskunde. De ziekte teisterde een half millennium lang alle continenten en wie de schade overleefde werd niet zelden blind en zat voor de rest van zijn of haar leven onder de littekens.
   Tijdens de Spaanse griep sloeg ons immuunsysteem op hol. Veel na de Eerste Wereldoorlog huiswaarts kerende soldaten stortten spontaan in. Daarop woedde twee jaar lang een wereldwijde epidemie en een op de 20 wereldburgers kwam om het leven; in totaal tussen de 50-100 miljoen van de op dat moment een kleine 2 miljard mensen tellende bevolking (April 2019: 7,7 miljard).
   Later werd bekend dat ons immuunsysteem soms wel 150 verschillende antistoffen tegelijk activeerde; een cytokinestorm. Met name jonge mannen, de ex-soldaten of oorlogsveteranen, met een goed werkend immuunsysteem, werden getroffen. Hierdoor ontsprongen kinderen, verzwakte mensen en ouderen de dans.

Maar er is meer: er zijn nog talloos aanhoudende aandoeningen als cholera, de dodelijke diarree, die jaarlijks tot 140.000 dodelijke slachtoffers kost. Ik geef het je te doen; tot 20 liter vloeibar excrementen per dag je lichaam uit spuiten. Dat houdt geen paard vol, daar droog je van uit als de eerste de beste politieke Haagse zuurpruim.

Dan nog de malariamug. Ook goed voor zo’n 400.000 doden per jaar. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar zijn slachtoffer.
   Of wat te denken van tuberculose, de oeroude longziekte, zelfs op Egyptische mummies is de tbc-bacterie al aangetroffen, die de kop maar niet op het hakblok leggen wil. Met 1,5 miljoen doden per jaar de meest voorkomende infectieziekte ter wereld; mogelijk is de bacterie overgesprongen van herkauwers op de mens toen we vee gingen houden.
   En luizen! Wat dacht je daarvan? Rond de 150.000 slachtoffers per jaar die het niet meer kunnen navertellen. Ooit een gevangeniskoorts is het dé dodelijke vertegenwoordiger van plaatsen waar mensen opeengepakt en in slechte sanitaire omstandigheden leven.
   In 1981 registreerde het Amerikaanse leger het eerste geval van aids; een virus dat de afweer aantast, zodat je overlijdt aan iets lulligs als een longontsteking.
   Met ruim 35 miljoen dodelijke slachtoffers valt aids nog niet te genezen; hooguit kun je afremmen met behulp van een retrovirus.
   Laten we dan maar zwijgen over de gele koorts en polio … Heb je genoeg informatie, zo?’

Waarman googelde nog even op maandag 30 maart. Op de Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at John Hopkins University (JHU)-site telde de aarde die dag 741.030 geïnfecteerde (In Nederland 11.750) en 156.838 (NL: 253) genezen medemensen.
   Daartegenover vielen er per die dag helaas 35.114 doden te betreuren, waarvan 864 in Nederland.

In ieder geval is duidelijk dat ook dit virus niet direct tot de geschiedenis behoort; oppassen blijft de boodschap.

Waarman legde zijn Nokia 6310 aan de oplader. Ook die batterijen gaan een keertje leeg.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker