De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

AH werkloos: ‘Nu beter op kleintjes letten!’

AH werkloos: ‘Nu beter op kleintjes letten!’

Waarman kuierde relaxed tussen 2.699 enthousiastelingen door en rond Vlaardingen. Na het ei-loze gekakel van M en de cabareteske en tot gemeend lachen stemmende teksten van Dorpsomroeper Peter de Jong, die van 04.00 t/m 09.30 uur de stad ludiek promootte, sloot de scribent naadloos aan in een schier oneindige rij kleurige wandelaars. Stuk-voor-stuk vanaf de start op weg naar de finish. Een enkele domme automobilist (met) haast(,) massaal de Westhavenkade induwend.

Een middelbare dame liep een tijdje met Waarman op. Zij, een vrolijke tante die onophoudelijk filtersigaretten rookte in een zilveren pijpje, had info van de SP. Ze zei: ‘Die Arnout Hoekstra, de jongen die naar eigen zeggen 18 jaar in de politiek heeft gezeten, maar naar algemene goedkeuring geen politicus is, is werkloos.’

Waarman keek haar doordringend aan.

‘Dat hij geen politicus is, dat ziet zelfs de armste van geest, hij weet van geen compromis. Nota bene het fundament van elke politieke beslissing. Hij is gemeen als een leernicht en haatdragend naar zijn tegenstrevers. Puur uit op eigen succes zet hij zijn tanden rücksichloss in de nek van wie hem tegenwerkt, als een a-sportieve Suarez met Dracula-neigingen. De Vlaardingse wereld is beter af zonder hem. Europa ook trouwens.
   Nu heeft hij weer alle tijd om tot diep in de nacht door te halen in Café de Peper en na afloop te schreeuwen dat alle fascisten (‘Hunnie …’) klootzakken zijn.
   De arme ziel heeft vorige week een berichtje gekregen van het landelijk secretariaat. Na enige maanden op de Tweede Kamerfractie van de SP te hebben gewerkt is ook dat nu voorbij. De arme ziel zit zonder werk en, mag je denken, ook zonder geld.
   Het is trouwens tekenend dat de v/h SP in de Schelvispekelenclave Fractie Kerkhof heet. Een prima naam die de lading van de carrière van AH tot op het laatst keurig dekt.
  Zal mij benieuwen, overigens, wat de SP gaat ondernemen om weer terug te keren binnen Vlaardingen. Die Vier Vlerken hebben zich afgelopen winter namelijk niet enkel tegen de liegende Arnout gekeerd, maar ook tegen de eigen partij. Die lijken op voorhand gedoemd door te gaan als Fractie Kerkhof. Het worden macabere tijden.’

Ze gaf Waarman een vette knipoog en stiefelde stoer verder, waar de columnist kalm een Zware van de Weduwe draaide, een kopje thee construeerde uit heet water, een theezakje en twee klontjes suiker, en licht puffend in het halflange gras neerzeeg.
   De rookwolkjes van de doorgelopen frivole tante zag hij nog minutenlang van links naar rechts boven het struweel van Holy als een indiaanse die lieve en leuke tekstjes produceert loom en goed leesbaar het firmament opzoeken. Hij kon er om lachen.
   Vooral om de mededeling ‘Het is voor de Haring & Bier Wandeltocht en haar deelnemers een zegen dat AH is vetrokken. Anders moest de organisatie de routeharingen al verwijderen nog voor de tocht was begonnen. Dan waren 2.700 wandelaars verloren gelopen. Behoudens een enkele autochtone stadsloper met TomTom of Shell Stratenboek.’

Walman: ‘Arnout Hoekstra: van hero to zero binnen zes maanden.’
Biermaker: ‘Waren al zijn politieke acties maar zo doortastend.’
Walman: ‘Ja, dan had hij hier zijn pensioen vast gehaald.’
Biermaker: ‘Beter, en op handen gedragen.’

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: