De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

‘Betrek iedereen bij wijk en stad’

Voscon: Werk en cohesie

Voscon: Werk en cohesie

Er zijn er die zeggen dat Vlaardingen het stadsbestuur heeft dat het verdient, vervolgens lui achteroverleunen en de boel de boel laten. Gelukkig zijn er ook die de koppen bij elkaar steken, daadwerkelijk actie ondernemen en nieuwe stadgenoten, kansarmen en daklozen toekomstperspectief bieden.

Eén van hen is ondernemer Voscon. Om dicht bij huis te beginnen is MVO bij dit metaal- en leerbedrijf niet slechts een afkorting; er wordt hier korte metten gemaakt met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat krijgt handen en voeten door een speelse combinatie van werk en sport.

‘Het zijn stappen,’ aldus vader en zoon Martin en Ronald van de Merwe, ‘die we nemen buiten alles en iedereen. Wij zijn een sociaal bedrijf, niet alleen theoretisch uit op, we vatten de koe graag gelijk bij de horens.
   Er is al en rechtstreeks contact opgenomen met de gemeente. Accountmanager Economische Zaken Ramon Put en Bart Bikkers hebben we een e-mail gestuurd. De wethouder is er zo een die ’s nachts een kijkje neemt in I.T. de Vettenoordse Polder om alles wat het daglicht niet kan velen eigenhandig te aanschouwen.’

Probleem
Niet alleen Nederland, maar ook Vlaardingen heeft te maken met een toeloop van met name Polen. Plus werklozen en daklozen, die laatste zitten hier ‘om de hoek’ in de Elementen, en je hebt een schat aan arbeidspotentieel: aspirant personeel.
   Daarbij zitten lassers, ijzerwerkers en noem maar op, maar je moet het wel in kaart brengen. Voscon is bereid deze misschien niet zo voor de hand liggende arbeidskrachten voor een deel en op eigen gebied op te leiden en in te zetten. Dat is de sociale kant. 'We geven vaker mensen een kans. Dat zouden meer bedrijven moeten doen.
   Vlaardingen komt om in vrijwilligerswerk, dat is leuk als je gepensioneerd bent of arbeidsongeschikt. Niet als je nog recht bent van lijf en leden. En wie niet geschikt is voor technisch werk, die geef je een mooi uniform en maak je ‘wijkagent’. Zo verdienen mensen hun eigen brood, en je vergroot de cohesie binnen de wijk.’

Regelmaat
‘Mensen die, om wat voor reden ook, buiten de maatschappij staan, ontberen vaak regelmaat. Beetje blowen en liters drank - we chargeren misschien – plaatsen je buiten de maatschappij. geven je een verloren gevoel.
   Dat Stroomopwaarts nog niet optimaal functioneert, wel vrijwilligers inzet als behangtrekkers bij Waterweg Wonen en in het gemeentelijke groen … je begrijpt dat commerciële bedrijven een beetje huiverig zijn. Op basis van vrijwilligheid draai je geen bedrijf.
   Stroomopwaarts moet zich ook veel te druk maken voor het binnen slepen van subsidies omdat er bij de gemeenten weinig te halen valt. Hierdoor zijn ze te weinig bezig met het opzoeken van de bedrijven voor samenwerking om herintreders te kunnen weg zetten.
   Vlaardingen is de laatste jaren verworden tot een epicentrum van vrijwilligheid. De wethouder van financiën komt nu €8 miljoen te kort, dat betekent dat ieder huishouden straks €30,- moet bijbetalen. De stad is failliet en op die manier is er een klein beetje zorg minder.
   En dat bedrijven zich geremd voelen doordat politieke wandelpaden lastig te vinden en te betreden zijn, haken ze af. Dan vergaat je de lust tot maatschappelijk ondernemen wel een beetje.’

Wie (als bedrijf) geïnteresseerd is in de opzet van Voscon, kan contact opnemen. Dat doe je via: info@voscon.nl.

 

1 commentaar(en) op artikel "Voscon: Werk en cohesie"

peter, op de door jou bekende manier weer leuk weergegeven.

Door: m v/d merwe Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker