Woning Gretha Hofstralaan opnieuw gesloten

VLAARDINGEN - Afgelopen nacht zijn de bewoners uit Park Hooglede weer opgeschrikt door een explosie in de Gretha Hofstralaan. Vandaag is de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) met spoed bijeengekomen om over deze explosie te praten. Besloten is de woning opnieuw te sluiten. De sluiting van de woning was tijdelijk opgeschort voor de vrouwelijke bewoonster en de kinderen.

Woning Gretha Hofstralaan opnieuw gesloten

“Ik vind het vreselijk wat er weer is gebeurd vannacht. Eerder op de avond zijn nog twee verdachten aangehouden dankzij alerte buurtbewoners en de politie. Deze verdachten zitten voor langere tijd vast. Het feit dat dit niet zomaar op te lossen is, maakt het extra frustrerend. Nog steeds tasten we in het duister over de oorzaak van de explosies. Ik begrijp de boosheid en angst van de bewoners. We blijven al het mogelijke en redelijke doen om de onderste steen boven te halen. Dit moet stoppen!”, aldus burgemeester Wijbenga.

De volgende maatregelen zijn in de driehoek afgesproken
* dag en nacht wordt extra gesurveilleerd: in de avond door Toezicht & Handhaving en ’s nachts door de politie
* Park Hooglede blijft een veiligheidsrisicogebied waar mensen gefouilleerd mogen worden
* het rechercheteam wordt uitgebreid en gaat onverminderd door met het onderzoek naar zowel de daders als de opdrachtgever
* Cameratoezicht blijft, ook aan de achterkant, tussen de woningen en de Vaart

Wat kunnen we nog meer doen?
Naast de preventieve maatregelen die we inzetten, moeten de oorzaak en de opdrachtgever van deze explosies duidelijk worden. Pas dan kunnen we gericht iets doen. Als gemeente doen we dan ook opnieuw een beroep op politie en justitie om de onderste steen boven te halen. Daarnaast is in het Vlaardingenoverleg afgelopen maandag besproken dat we ook een oproep doen aan Den Haag. Dit overleg over het aanhoudende en extreme geweld vindt op regelmatige basis plaats met verschillende burgemeesters uit de regio.

Het is nodig dat:
* er makkelijkere en snellere informatie-uitwisseling tussen politie, OM en gemeente plaatsvindt. Nu lopen we vaak tegen beperkingen aan door de AVG-regelgeving. Dit vertraagt en belemmert het proces.
* er strengere afspraken met andere landen komen voor illegaal vuurwerk. Als je illegaal vuurwerk alleen regionaal of landelijk verbiedt, wordt het ergens anders gehaald en los je het probleem niet op.
* er een technische doorbraak komt om opdrachtgevers van de explosies te achterhalen. Dit sluit aan op het plan van demissionair minister Yesilgöz waarin zij op wil treden tegen de drugshandel op Telegram. Op dit soort sociale media gaan ook ‘advertenties’ rond om mee te werken aan een explosie. De opdrachtgevers zijn momenteel niet te achterhalen.

Uit het Vlaardingenoverleg is een taskforce voortgekomen. Deze taskforce is actief in de regio en wil nadrukkelijk samenwerken met de landelijke diensten en het ministerie om de gewelddadige trend in Nederland te keren.

22-03-2024