Wederhelft wethouder Jacky Silos vaart eigen koers

'Wethouder betrekt privé stichting bij realisatie slavernijmonument' (*)

'Wethouder betrekt privé stichting bij realisatie slavernijmonument' (*)

VLAARDINGEN - Stichting Ketikotivlaardingen.NL uit haar ernstige bezorgdheid over de huidige situatie omtrent de realisatie van het slavernijmonument op het Ketikoti-plein aan de Waalstraat. Dit doet zij namens diverse maatschappelijke organisaties die zij betrokken heeft bij de consultaties voor de realisatie van het slavernijmonument.

De stichting waardeert de inzet en betrokkenheid van wethouder Jacky Silos-Knaap bij de realisatie van het slavernijmonument als opdracht van de gemeenteraad, maar is niet te spreken over het feit dat zij haar privé stichting actief inzet om voorbereidingen hiertoe te treffen. Dit terwijl stichting Ketikotivlaardingen.NL reeds uitgebreide consultaties heeft uitgevoerd onder maatschappelijke organisaties om tot een ontwerp en betekenis van het monument te komen.

Brian Silos gaat solo
Zo is op sociale media onlangs geconstateerd dat de wederhelft van de wethouder, namens hun stichting, maatschappelijke organisaties uitnodigt voor een ophaalsessie over het ontwerp van het monument. Deze actie veroorzaakt verwarring onder de maatschappelijke groepen die al door de stichting Ketikotivlaardingen.NL zijn geconsulteerd over hetzelfde onderwerp.

De initiatiefnemers van het Ketikoti-plein en het slavernijmonument hebben vorig jaar via een politieke partij in de gemeenteraad gedaan kunnen krijgen dat met ondersteuning van andere fracties binnen de raad een motie werd aangenomen, waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgedragen een plein te vernoemen naar Ketikoti (Ketenen gebroken) en een slavernijmonument aldaar op te zetten. De bedoelde motie is met brede steun aangenomen, inclusief de reservering van de benodigde financiële middelen.

De actie van de initiatiefnemers was ingegeven door de excuses die waren aangeboden door de Nederlandse regering, bij monde van de minister-president, Mark Rutte, in december 2022 en in verband met de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli 2023. Bij deze actie was de stichting van de wethouder en haar wederhelft helemaal niet bij betrokken.

Boze verbazing
De initiatiefnemers hebben zich hierna gebundeld in de stichting Ketikotivlaardingen.NL om in samenspraak met de wethouder een plein aan te wijzen en de voorbereidingen te treffen voor de realisatie van het monument. Het plein is in samenspraak met de initiatiefnemers aangewezen en vernoemd naar Ketikoti. De privé stichting van de wethouder en haar wederhelft was hierbij niet betrokken. Het verbaast daarom de stichting Ketikotivlaardingen.NL dat de wethouder ineens van koers is veranderd door haar privé stichting en haar wederhelft te betrekken bij de realisatie van het monument.

Deze handeling van de wethouder geeft de stichting Ketikotivlaardingen.NL het gevoel dat zij overgeslagen wordt en dat nu via de privé stichting de wethouder het project naar zich toetrekt. Dit lijkt op verstrengeling van belangen en zorgt voor een duidelijk conflict van interest. De initiatiefnemers van het plein en het monument vinden dit zeer zorgwekkend, aangezien het de geloofwaardigheid van het gehele proces en het vertrouwen van de betrokken maatschappelijke organisaties schaadt.

Stichting wethouder Jacky Silos moet stapje terug doen
De stichting Ketikotivlaardingen.NL verzoekt dringend aan het college van burgemeester en wethouders om de betrokkenheid van de stichting van de wethouder en haar wederhelft te heroverwegen en de verdere voorbereiding van het project bij de stichting van de initiatiefnemers te laten, zoals dat bij het vernoemen van het plein het geval was. Dit zou niet alleen de consistentie, transparantie en integriteit van het proces waarborgen, maar ook recht doen aan de inspanningen en het vertrouwen van de maatschappelijke organisaties die reeds zijn geconsulteerd en die uitkijken naar een eerlijke en inclusieve aanpak in deze belangrijke kwestie voor hen.

(*) Noot
Deze aantijging doet Milton R. King als privépersoon en niet als raadslid van politieke partij Denk.

Fotobijschrift
Onthulling naambord Ketikoti-plein aan de Waalstraat (1 juli 2023) door initiatiefnemer  Milton R. King in aanwezigheid van onder andere de vertegenwoordiger van het college, wethouder Lianne Van Kalken.

25-07-2024