VLAARDINGEN - Gerry van der Heijden heeft acht heiligen geschilderd op houten panelen.
Heiligen zoals Sint Franciscus of Sint Martinus, die in een heel koude nacht zijn mantel in tweeën sneed en zo deelde met een arme reiziger. Of Sint Lucia met haar licht. Bij de schilderijen zijn gedichten gemaakt.
Verder hangen er dertien van de twintig afbeeldingen van Hendrik Werkman. Afbeeldingen die geïnspireerd zijn op de Chassidische legenden, opgetekend door Martin Buber.
Hendrik Werkman ontwikkelde zich in de jaren dertig en veertig van drukker tot een vernieuwend graficus. Het werk is uiterst beeldend en kleurrijk. Tijdens de oorlog verzorgde hij met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff onder de naam De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die in bedekte termen kritiek leverden op het nazi-bewind.
De teksten werden door Werkman voorzien van kleurrijke “druksels”. In die tijd zijn ook de afbeeldingen “Chassidische legenden” gemaakt.
Hendrik Werkman is in 1945 gedood, drie dagen voor de bevrijding van Noord Nederland. Bij de tentoonstelling ligt een boekje met uitleg over deze afbeeldingen.
U kunt deze expositie bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Kerkcentrum:
De tentoonstelling is op 18 november geopend en is te bezichrtigen op maandag, dinsdag, donderdag van 9.00–11.00 uur en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur.
Adres
Reigerlaan 47a
Fotobijschrift
Chassidische legenden De gedwongen terugkeer 1942