NEDERLAND - Wanneer een medewerker ziek is, brengt dit voor jou als werkgever kosten met zich mee. Een zieke medewerker kost namelijk gemiddeld € 405,- per dag. Je bent niet alleen verplicht om het loon door te betalen. Ook vervanging en verzuimbegeleiding kosten geld. Met een verzuimverzekering bescherm je jezelf en jouw bedrijf tegen de financiële risico’s van verzuim.
Benieuwd naar de kosten? Bij verzuimspecialist Sazas kun je de premie berekenen van jouw verzuimverzekering. Maar niet alleen als werkgever heb je verplichtingen, ook de medewerker moet zich aan een aantal afspraken houden.
Wat zijn de regels?
Het belangrijkste is dat de zieke medewerker actief meewerkt aan zijn of haar re-integratie. Als de medewerker zich niet aan de regels houdt, dan zijn er maatregelen die je als werkgever kunt nemen. In hoofdlijnen moet de medewerker zich aan de volgende afspraken houden:
- De medewerker moet zich ziek melden bij de werkgever. Dit moet volgens de afspraken die zijn vastgelegd in het verzuimprotocol;
- Zodra de medewerker weer beter is, moet hij of zij dit doorgeven;
- Tijdens de ziekte moet de medewerker de werkgever op de hoogte houden van de voortgang;
- De medewerker moet beschikbaar zijn voor controles en gehoor geven aan bijvoorbeeld een oproep van de bedrijfsarts;
- De medewerker is verplicht om mee te werken aan de re-integratie.
Deze regels kunnen verschillen per verzekeraar of arbodienst.
Wordt de medewerker ziek tijdens zijn of haar vakantie? Dan gelden er vaak andere regels. Ook deze staan in het verzuimprotocol.
Wat kan ik doen als een medewerker zich niet aan de regels houdt?
Het kan voorkomen dan een medewerker niet of niet voldoende meewerkt aan zijn of haar re-integratie. Ga dan het gesprek aan met de medewerker en maak duidelijk dat hij of zij verplicht is om mee te werken. Als dit niet helpt, dan kun je kiezen voor een loonopschorting of loonstop. Dit moet je via een aangetekende brief kenbaar maken aan de medewerker, daarna kan de maatregel uitgevoerd worden.