Onderbouw keuze nieuwbouw afvalwaterzuiveringsinstallatie Vlaardingen

Water wordt nooit oud

Water wordt nooit oud

VLAARDINGEN - 'Onderbouw vanuit het milieubelang de keuze voor een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie én de locatie daarvan. Werk vervolgens de milieueffecten uit,' dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage. De gemeente Vlaardingen heeft de Commissie om advies gevraagd over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport.

Hoogheemraadschap van Delfland wil een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) realiseren op bedrijventerrein de Vergulde Hand West in Vlaardingen. Dit is naast de bestaande AWZI, die op termijn verdwijnt. Het Hoogheemraadschap speelt hiermee in op de verwachte toename van de hoeveelheid te zuiveren water én strengere zuiveringseisen. Voor de nieuwe AWZI is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Voordat de gemeenteraad van Vlaardingen daarover een besluit neemt, worden de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapport. 

De Commissie adviseert om de keuze voor nieuwbouw duidelijk te onderbouwen vanuit het milieubelang. Doe dit ook voor de beoogde locatie. Beschrijf de installatie(s) van de AWZI en de technische zuiveringsalternatieven. Ga ook in op wat er gebeurt met de bestaande AWZI én de locatie. Geef een overzicht van de doelen en randvoorwaarden. Breng de emissies in beeld en onderzoek de milieueffecten. 

Het Hoogheemraadschap gaat nu aan de slag met het milieueffectrapport. Als dat klaar is, laat de gemeente het beoordelen door de Commissie.

11-10-2024