Wat kost de Tour de France Femmes 2024 gemeente Vlaardingen?

Kort financieel overzicht

VLAARDINGEN - Aangemoedigd door stadse nieuwsgierigheid stelde De Vlaardinger enige vragen met betrekking tot de kosten die de passage van de Tour de France Femmes op maandag 12 augustus met zich meebrengt.

Wat kost de Tour de France Femmes 2024 gemeente Vlaardingen?

Wat kost het om als passagestad te fungeren tijdens de Tour Feminin?
Vanuit de organisatie wordt €10.000 doorberekend aan Vlaardingen. Daarin zit een groot deel van de organisatie van de Tour de France Femmes. Maar ook de (helikopter)opnames van bijzondere Vlaardingse locaties welke tijdens de doorkomst uitgezonden worden. Daarnaast is een 2-daags scholenprogramma inbegrepen. Tijdens dit programma krijgen zowel basis als middelbare scholen de gelegenheid om kennis te maken met de Tour de France door middel van fietschallenges en andere activiteiten.

Welke extra kosten zijn er qua facilitering?
De gemeente is verantwoordelijk voor het faciliteren van de doorkomst. Het parcours moet er goed bij liggen waardoor we reguliere onderhoudswerkzaamheden naar voren schuiven wat logischerwijs wat kosten met zich meebrengt.

Is er een berekening gemaakt van de kosten m.b.t. overlast van beroepsgoederenverkeer, et cetera? Zo ja, welke bedragen zijn er op tafel gekomen?
De wegafsluitingen zijn tijdelijk en flexibel. Dit houdt in dat 45 min. voor doorkomst de weg wordt afgesloten waarbij kruisende wegen voor gemotoriseerd verkeer nog open zijn. 15 min. voor doorkomst worden ook de kruisende wegen afgesloten. Na de doorkomst zullen de wegen weer openen, waardoor we de overlast voor (beroepsgoederen)verkeer zo minimaal mogelijk houden. Als gemeente kunnen wij geen kosteninschatting maken van overlast voor deze doelgroep.

Zowel omwonenden als ondernemers zullen binnenkort geïnformeerd worden over de tijdelijke wegafsluitingen op 12 augustus.

Op welke manier denkt de gemeente Vlaardingen deze investeringen terug te verdienen?
De Tour de France Femmes wordt uitgezonden in 190 landen, waardoor we in 190 landen onze stad en regio op de kaart zetten. De route in Vlaardingen loopt dwars door het centrum en langs Vlaardingse bezienswaardigheden als het Oranjepark, Broekpolder, Krabbeplas en de nieuwe Blankenburgverbinding. Zowel scholen als bewoners maken kennis met fietsen/wielersport, wat bijdraagt aan de sportstimulering. Daarnaast zorgt het evenement voor positieve aandacht in de media.

Is er ook over nagedacht welke de effecten zijn op de naam Vlaardingen en haar karakter?
Deze meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen wordt gezien als ’s werelds belangrijkste en gaat voor het eerst van start in het buitenland. Het faciliteren van zo’n groot en belangrijk evenement als de Tour de France Femmes draagt vanzelfsprekend positief bij aan de naam van Vlaardingen.

Tijdens de doorkomst (uitzending) worden beelden getoond die door de gemeente en citymarketingorganisatie Vlaardingen Partners zorgvuldig zijn geselecteerd. Beelden tijdens de etappe maar ook helikopterbeelden waarbij karakteristieke plekken worden uitgelicht.

Illustratie
Eveline Schramm

16-05-2024