Molly Oldfield maakt een podcast die ‘Everything Under The Sun’ heet. Bij de BBC presenteert ze het programma ‘The Museum of Curiosity’. In deze podcast beantwoordt ze vragen die kinderen haar vanuit de hele wereld toesturen. Haar streven is om geen vraag onbeantwoord te laten. In het boek ‘Waarom hebben we tenen?’ worden 366 vragen beantwoord. Voor elke dag van het jaar één.
Voordat Molly Oldfield kinderen kreeg, werkte ze voor de Engelse populaire televisieserie QI (Quite Interesting). Daarin deed ze onderzoek voor alle gekke vragen (en antwoorden) die in elk programma aan bod kwamen. De stap naar de podcast en het uitbrengen van het boek 'Waarom hebben we tenen?‘ was dus niet zo groot.
[PJ1] De auteur heeft als leidraad dat de vragen grappig of prikkelend moeten zijn. Daardoor wordt je nieuwsgierigheid op de proef gesteld. De vragen zijn ingedeeld op de dagen en de maanden van het jaar. Vaak zijn vragen over eenzelfde onderwerp bij elkaar gezet. In de maand mei bijvoorbeeld worden drie vragen gesteld die iets met voetbal te maken hebben:
1. Hoe is de voetbal uitgevonden?
2. Hoe stuitert een bal?
3. Hoe werkt het fluitje van een scheidsrechter?
Bij de maand juni treft je twee vragen aan over verplaatsing:
1. Waarom zijn schildpadden zo langzaam?
2. Zijn jongens sneller dan meisjes?
Elke maand kent een openingspagina, waarop alle vragen van die maand staan afgebeeld, voorzien van leuke, kleine illustraties. Als je eenmaal bent begonnen met lezen, of op 1 januari, of op de datum dat je het boek in handen hebt gekregen, dan kun je er niet meer mee ophouden. Terwijl het eigenlijk de bedoeling is, dat je maar één vraag per dag leest! Maar het is moeilijk om je daaraan te houden. Want als je net de vraag ‘Hoe kunnen astronauten in het donker zien?’ en het bijbehorende antwoord hebt gelezen, volgt bijvoorbeeld daarna de vraag: Kunnen walvissen ook scheten laten?’ Dan is het ook wel moeilijk het antwoord op die vraag te bewaren voor de volgende dag.
Dat Molly Oldfield hulp heeft gekregen bij het beantwoorden van de vragen, blijkt uit de lijst met bijna negentig experts, die achterin het boek worden bedankt. Ook de kinderen, die vaak meer dan één vraag instuurden, worden achterin het boek vermeld. Mocht je van nature niet zo nieuwsgierig zijn naar hoe je iets moet verklaren, als je dit boek leest wordt je interesse voor de wereld om je heen behoorlijk opgewekt.
'Waarom hebben we tenen?' is een prachtig en schitterend geïllustreerd boek geworden vol interessante vragen en dito antwoorden, dat menig jonge en minder jonge lezer zal plezieren.
Gezien de kloeke uitvoering van het boek krijg je zonder meer waar voor je geld.
Molly Oldfield woont en werkt in Londen. Oorspronkelijke titel: Everything Under The Sun. Vertaling: Jan Paul Schutten.
Waarom hebben we tenen? is verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff en kost € 25,00.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (bron: www.mollyoldfield.com)
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl