Voetbalvereniging DVO'32 naar Broekpolder?

Wonen vóór recreatie

VLAARDINGEN - Dat Vlaardingen, net als heel Nederland, een tekort heeft aan woningen mag een publiek geheim heten. Gemeente en ontwikkelaars stropen de laatste restjes stad af op zoek naar bouwgrond. Dat daar andere zaken voor moeten wijken lijkt logisch.

Voetbalvereniging DVO'32 naar Broekpolder?

Steunraadslid Cor Huis in 't Veld van Beter voor Vlaardingen zette zo zijn ideeën uiteen. Het betreft hier een voorstel waarbij voetbalvereniging DVO '32 en de Vereniging Van Volkstuinders Dr. Moerman, gelegen aan de overkant van de Marathonweg en wat hem betreft tegen vergoeding, zouden moeten verhuizen. Dit idee zou Huis in 't Veld graag op de politieke agenda zien.

Zowel Huis in 't Veld als fractievoorzitter Beter voor Vlaardingen Marco van Unen hebben in hun jeugd  gevoetbald bij de Hollandiaan als bij Fortuna Vlaardingen. Voetbal stroomt nog altijd door beider aderen, maar nu als toeschouwer.

Huis in 't Veld bekleedde tijdens zijn actieve periode ook een functie in het bestuur van  DSS’26. Samen met v.v. Vlaardingen voorloper van fusieclub SV Deltasport.

Vlaardingen kent de laatste decennia vele fusies. Ooit had je Fortuna, v.v. Vlaardingen, Sunlight, Hollandiaan, RKWIK, HVO, TSB, Satelliet, Zwaluwen. Nu heten ze: Cion, CWO, Deltasport, DVO ’32, VFC Vlaardingen, Victoria en Zwaluwen.

Teloorgang Deltasport
Cor Huis in 't Veld: 'Nadat vv Vlaardingen en DSS’26 besloten te fuseren kreeg je SV  Deltasport. Een grote club met veel jeugdteams en zo’n 17 seniorenteams. De club bruiste en behoorde tot de grotere clubs.

Daarna ging het bergafwaarts. De club werd kleiner en het jeugdvoetbal verdween steeds  meer. Op alle fronten werd ingeleverd. Vandaag de dag telt Deltasport drie elftallen. Het trieste equivalent van 33-spelers, exclusief de wissels. Tel daarbij op dat er veel spelers van buitenaf komen, dus geen stadgenoten, en je begrijpt dat het Vlaardings aspect minimaal is.'

Cion naar de Broekpolder
Cor Huis in 't Veld: 'Ook Cion moest (later) verhuizen van de Marathonweg, waar ook woningbouw was gepland, naar de Broekpolder. Daar werd de club veld-, kantine- en kleedkamergenoot van Deltasport. Na de brand van het clubgebouw van Deltasport kwam er uiteindelijk een nieuw gebouw. Dit hebben wij als politieke partij nauwlettend gevolgd en helaas verdient dit weer niet de schoonheidsprijs. Verloop nieuwbouw en overschrijdingen van budgetten bleken hier legio.

Het nieuwe clubgebouw van Cion en Deltasport is door allerlei omstandigheden onnodig  duurder geworden. Uiteindelijk kost het nieuwe clubhuis ruim 1,5 miljoen euro en is, naar ons idee, nodeloos in tweeën verdeeld. Eén deelt Cion en één deel Deltasport. Met de plannen voor nieuwbouw van het clubhuis werd geopperd om beide clubs te laten fuseren.  Maar deze optie werd op het laatste moment afgeblazen.'

Clubgebouw Cion - Deltasport
Cor Huis in 't Veld: 'Als gemeente subsidiëren wij nu een voetbalaccommodatie van  Deltasport voor meest niet-Vlaardingse sporters. Ook bestaat het vermoeden dat Deltasport straks problemen krijgt met betaling van de huur van de accommodatie en verdere kosten , behorende bij een voetbalvereniging.'

Woningnood Vlaardingen en beschikbare ruimte
Cor Huis in 't Veld: 'Jaren terug moesten Fortuna en Cion richting Broekpolder. Dit in verband met de hierboven gememoreerde woningbouw. Bouw die overigens te lang op zich liet en  nog altijd laat wachten.

Helaas zien wij het aantal leden bij v.v. DVO’32 ook drastisch afnemen. Bestaanszekerheid kan niet worden gegarandeerd voor deze club met zo’n groot complex.

Vroeger was de gedachte om zoveel mogelijk sportverenigingen binnen de wijken te houden. De tendens van vandaag is juist het verplaatsen van clubs en complexen naar de randen van een gemeente. Nu lijkt het Beter van Vlaardingen een goed idee om na te denken over een verhuizing van DVO’32 van de Marathonweg naar de Broekpolder.

Fuseren met Deltasport zou kunnen. Een kans om samen te werken aan een volwaardige  voetbalvereniging met Cion als inwonende buurman of wie-weet, als derde fusieclub.

Het dan v/h complex van DVO'32 kan dan worden ontwikkeld tot woonwijk. Liefst in  samenwerking met een investeringsmaatschappij en de woningstichtingen Samenwerking en Waterweg Wonen. Dus: (grondgebonden) woningen, appartementen, koop en huur. En voor zowel ouderen als sociaal (zonder toeslagen) jongeren en gezinnen.'

Volkstuinhuisje Marathonweg verhuizen?
Cor Huis in 't Veld: 'Op het oude terrein van DSS’26, na verhuizing naar de Broekpolder,  werden daar volkstuinhuisjes geplaatst. Ook zij dienden plaats te maken van het Dr. Moerman-terrein omdat op die plek IT Hoogstad werd gebouwd.

BvV vindt dat volkstuinen niet midden in de stad horen, maar - net als de sportclubs - aan de buitenrand van Vlaardingen. Dat wil niet zeggen dat Beter van Vlaardingen geen groen in de woonwijk wil. Laat daar geen twijfel over bestaan. BvV wil dit terrein bij de woningbouw betrekken. Samen met  het DVO'32-terrein. De gemeente moet dan wel eerst zorgen voor een geschikte locatie waar deze volkstuinhuisjes heen kunnen. Dan staat niets een mooie nieuwe woonwijk verder nog in de weg.

Dat dit voorstel stof zal doen opwaaien weten we op voorhand. Maar er moet worden gebouwd. En veel ook. Vraag maar eens aan de ouders, wier kinderen zich nergens kunnen vestigen binnen Vlaardingen, hoe zij over deze oplossing denken.'

Tekst
Cor Huis in 't Veld

Tekstbewerking
Peter Joore

Illustratie
Cor Huis in 't Veld

11-04-2024