VLAARDINGEN - Afgelopen maand deed Educatief Archeologisch Erf Masamuda een spannend educatief experiment. Voor het project Oog in Oog met de Vlaardingencultuurmens doken leerlingen van twee groepen 8 van de Van Kampenschool uit Vlaardingen in het verleden om te zoeken naar sporen van hun ‘voorouders’.
Wie woonden er ruim 5000 jaar geleden in ons kustgebied, dat toen nog een moeilijk begaanbaar moeras was, en hoe zouden deze mensen eruit gezien hebben? De leerlingen trokken verrassende conclusies.
Na een voorbereidende les op school en een bezoek aan het steentijderf van Masamuda in de Broekpolder, gingen de leerlingen vrijdag op school aan de slag met alle kennis die ze hadden opgedaan.
Eigenlijk weten archeologen weinig tot niks over het uiterlijk van de Vlaardingencultuurmens, maar aan de hand van hoe deze mensen woonden, wat ze aten en welke spullen ze gebruikten, trokken de leerlingen hun conclusies. “Omdat ze altijd op jacht waren, hadden ze een goede conditie,” meenden Sienna en Lani. “Volgens mij waren ze heel gespierd want ze waren ook boer en altijd bezig,” dacht Juul.
In tweetallen ontwierpen alle leerlingen hun eigen Vlaardingencultuurmens. Die ontwerpen werden vervolgens met behulp van een docent van Kade40 gedigitaliseerd waarna ze ‘augmented’ tot leven kwamen op het digibord van de klas. Zo kregen de Vlaardingencultuurmensen hun gezicht (en lichaam) terug.
“Wat ik mooi vind aan dit project,” licht juf Judith Bos toe, “is dat de leerlingen echt goed nadenken over de steentijd en hoe het leven geweest moet zijn. Alle zintuigen en hersenhelften komen aan bod.” De bedenkers, Robert van Herk en Lieke van den Berge, zijn ook blij met het experiment: “Zelden zagen we leerlingen zo betrokken bij geschiedenis.”
Het project Oog in Oog met de Vlaardingencultuurmens is iets nieuws voor het archeologisch erf Masamuda. Er werden altijd al met succes scholen ontvangen, maar niet eerder was er een les waarbij ook nieuwe media werden gebruikt. Het project werd mogelijk gemaakt met financiële steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Deltalinqs Fonds en Ondernemersfonds Vlaardingen Holy. Oog in Oog is een samenwerking van Masamuda met Kade40, Kite Educatie en sterkverhalendwerk.nl. Vanaf volgend jaar is de bovenbouwles als onderdeel van Vlaardingse Schatten te boeken bij Kade40.
Op Masamuda worden gebouwen en landschappen gemaakt, gebaseerd op het leven in de delta uit diverse periodes in de geschiedenis. Het Vlaardingencultuurhuis (steentijd) en de middeleeuwse gebouwen zijn al gerealiseerd. Het educatief archeologisch erf Masamuda is iedere zondag toegankelijk van 12.00 – 16.00 uur. Het bezoek is altijd gratis. Op afspraak worden rondleidingen gegeven voor scholen en andere groepen.
Fotografie
Masamuda
Fotobijschrift
Leerlingen van de Van Kampenschool brengen via AI de Vlaardingencultuurmens tot leven