Vlaardingen helaas niet uniek

Noodkreet vanwege explosief geweld en criminaliteit

VLAARDINGEN/NEDERLAND - Afgelopen zondag op maandag nacht was er weer een explosie in Vlaardingen die te horen was in heel de stad. Voor de ChristenUnie/SGP aanleiding om een noodkreet te laten klinken aan onze fracties in de Tweede Kamer.

Vlaardingen helaas niet uniek

Niet alleen in Vlaardingen, maar ook in de regio en het land zien we dat criminaliteit toeneemt. Explosies, schietpartijen, steekincidenten, drugsdeals etc het lijkt of het normaal wordt op straat.

De onderwereld komt naar boven en de bovenwereld heeft geen grip meer. Bewoners worden bang omdat de explosies haast willekeurig in woonwijken en op bedrijfsterrein zijn, het kan hun privé, huis of werk raken.

De noodkreet gaat niet alleen over de toenemende criminaliteit, maar ook over het gemak waarmee jongeren geronseld worden voor een kleine vergoeding. Daarnaast gaat hij ook over de digitale platforms waar heel simpel explosieven, wapens, drugs etc te bestellen zijn.

Met onze noodkreet roepen wij onze Tweede Kamer fracties op om deze punten in te brengen tijdens het debat over onderdelen uit het Hoofdlijnen akkoord en bij de komende begrotingsbehandelingen.

De brief
Aan de ChristenUnie en SGP Tweede Kamer fracties, portefeuille veiligheid
Betreft: Noodkreet vanwege explosief geweld en criminaliteit

Beste Mirjam Bikker en Diederik van Dijk,

Afgelopen zondag op maandag nacht om 1:50 uur schrok Vlaardingen weer wakker van een daverende explosie die in heel de stad te horen was. https://ditistwee.nl/nieuws/19688/onrust-ruzie-en-politie-inval-gingen-vooraf-aan-explosie-3e-industriestraat

De zoveelste explosie in onze stad, maar ook de zoveelste in de regio en zelfs landelijk. Het valt niet meer te ontkennen dat de onderwereld naar boven komt en schijnbaar vrijspel heeft.

De explosies en het geweld komen lukraak voor, midden in woonwijken en industrieterreinen. Bewoners voelen zich niet meer veilig en worden bang voor wat zomaar overal op straat kan gebeuren. Grote criminaliteit wordt zichtbaar en normaal.

Na openlijk drugsdealen, schietpartijen, steekincidenten, beroving etc. is de onderwereld met al haar criminaliteit weer een stap verder en de bovenwereld heeft de grip verloren.

Wat is de grens voor criminaliteit? Hoe ver moet ons land op oorlogsgebied gaan lijken?

Jongeren, soms nog kinderen, worden gersonseld. Voor een paar nieuwe schoenen of enkel honderden euro’s veranderen zij in criminelen. Welk perspectief hebben deze jongeren wat is hun situatie en waarom zijn zij zo makkelijk te verleiden om deze criminele activiteiten te doen?

De digitale wereld helpt hier geweldig bij! Hoe makkelijk wordt er een klus aangeboden op de diverse platforms? Hoe makkelijk is er een explosief, pistool of drugs te koop op een paar honderd meter afstand?

Heeft de bovenwereld nog wel zicht op wat er afspeelt? Hoe kan de bovenwereld weer grip krijgen?

Zware explosieven zijn makkelijk te verkrijgen en worden veelvuldig ingezet met grote maatschappelijke schade en gevolgen. Na de zoveelste explosie zijn de bewoners het zat. De reeks van explosies de afgelopen tijd in ons land kan niet ontkend worden.

Waarom gebeurt dit steeds weer opnieuw? Waarom kan dit niet tegengehouden worden? Moeten de inwoners dit normaal gaan vinden?

Met deze Noodkreet vragen wij jullie aandacht. Wij hopen dat jullie deze kreet in de debatten bij bespreking van het Hoofdlijnen akkoord en de begrotingsbehandeling in brengen en samen met het kabinet Schoof gaan werken een een daadkrachtig antwoord en oplossing.

Waar mogelijk helpen wij als lokaal bestuur mee en gaan graag ingesprek met jullie om onze ergernissen te tonen en te bespreken.

Criminaliteit moet teruggedrongen worden, jongeren moeten perspectief hebben en bewoners moeten veilig kunnen wonen.

30-08-2024