Cliënten stromen Stroomopwaarts naar werk

Vernieuwde aanpak inwoners in bijstand

Vernieuwde aanpak inwoners in bijstand

SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Om meer inwoners met een bijstandsuitkering op weg naar werk te helpen, kiest Stroomopwaarts sinds de zomer van 2024 voor een andere aanpak.

Bij Stroomopwaarts kunnen inwoners laagdrempelig kennismaken met verschillende soorten werk. Daarvoor zijn nieuwe leerlijnen ingericht. Ook wordt er nog nauwkeuriger gekeken naar wat inwoners wél kunnen. Consulenten van Stroomopwaarts staan echt naast hun cliënten, bieden ondersteuning bij problemen, en helpen hen op weg naar werk. Verschillende cliënten rondden inmiddels succesvol een leerlijn af en zijn al aan het werk. Victorino Macaria is een van hen.

Victorino verhuisde tweeënhalf jaar geleden van de Nederlandse Antillen naar Nederland en stond voor de uitdaging om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe doe je dat als je boven de 50 jaar bent en je nog niet weet hoe alles hier werkt? Op Curaçao werkte Victorino als timmerman. Zijn familie had daar drie timmerfabrieken. Zijn twee zoons en zijn zus wonen al langer in Nederland. Het liefst wilde Victorino hier ook weer als timmerman werken. Inmiddels kreeg Victorino een uitkering via Stroomopwaarts. Maar hij wilde heel graag aan het werk. “Ik houd van werken en ik word blij als ik bezig kan zijn.”

Op weg naar werk
Victorino kwam bij ons binnen met een hulpvraag,” legt Foued Nasri van Stroomopwaarts uit. “Als wij met iemand in gesprek gaan, kijken wij naar alle leefgebieden. Soms kunnen we mensen al snel naar werk begeleiden. Maar soms zijn er ook problemen door schulden, een scheiding, of is er geen opvang voor de kinderen; werken lukt dan vaak niet.  Anderen kunnen voorzichtig beginnen met vrijwilligerswerk. Pas daarna komt de groep die zich verder kan ontwikkelen op weg naar betaald werk.”

Bij Victorino was al snel duidelijk dat hij zichzelf wil én kan ontwikkelen. Na gesprekken met medewerkers van Stroomopwaarts koos Victorino voor de leerlijn Techniek. In korte tijd leer je al werkend de basis van een beroep. “We bieden verschillende leerlijnen aan”, legt Foued uit. “Naast techniek, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor werken in het groen, de zorg of het magazijn. Kies je net als Victorino voor techniek? Dan werk en leer je 12 weken bij de Beroepentuin. Je leert zonnepanelen installeren, loodgieterswerk en laadpalen en meterkasten plaatsen. De echte werksituatie is nagemaakt bij Stroomopwaarts in Vlaardingen. Hier is een grote werkplaats met een modelhuis met een dak waar zonnepanelen gelegd worden. Zo blijkt bijvoorbeeld meteen of je handig bent, hoe je met collega’s omgaat en of je op tijd komt. Na de eerste twee weken wordt samen besproken wat je het beste kan en waar je meer over wilt leren”

Praktijkverklaring
Victorino leerde en werkte drie maanden binnen de leerlijn Techniek. In die tijd behaalde hij zijn mbo 1-praktijkverklaring voor loodgieter. Daarna bracht de Beroepentuin hem in contact met Breijer. Dit bedrijf maakt gebouwen brandveilig. Hier kan Victorino helpen met timmerwerk en krijgt hij de kans verder te leren. “Ik werk in een team van zes met een uitvoerder”, vertelt hij. “Iedere ochtend sta ik om vijf uur op. Ik reis met de trein vanuit Maassluis naar Rotterdam. Rond half acht begin ik met het werk. Ik maak de deuren in een groot gebouw brandveilig. Het is fijn om zelfstandig te werken. Het liefst word ik niet gestoord, zodat ik lekker door kan werken. Later zou ik zelf wel uitvoerder willen worden.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Breijer is onderdeel van het grotere Facilicom. Het bedrijf wil graag verder groeien en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. “We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Stefan Fijman van Breijer. “En we hebben er zelf ook voordeel van. Het is tegenwoordig moeilijk om personeel te vinden. Daarom leiden we hier zelf mensen op. Victorino volgde vanmorgen een training over de materialen waar hij mee werkt. Binnenkort leert hij met de hoogwerker te werken en krijgt hij een cursus asbest herkennen. Hij heeft sinds juni een halfjaarcontract en is echt een van ons. Een jobcoach van Stroomopwaarts ondersteunt hem als dat nodig is. Om te zorgen voor rust en regelmaat, werkt Victorino met een klein team op een grote klus. De uitvoerder houdt rekening met hem en kijkt wat hij aankan. Samen met het team maken ze een gebouw met 150 woningen brandveilig. Dat gaat heel goed. Victorino doet dit werk nu drie maanden en is iedere dag precies op tijd. We zien vanaf de eerste werkdag dat hij echt wil.”

Ontdek de leerlijn die bij jou past
Afgelopen week tijdens de allereerste leerlijnenmarkt op het Werkplein bij Stroomopwaarts kwamen inwoners met een bijstandsuitkering kennismaken met verschillende leerlijnen. Wethouder werk en inkomen van Vlaardingen Arnoud Proos kwam ook naar het Werkplein: “Mooi om te zien dat mensen die willen de kans krijgen om zich te ontwikkelen in de richting die bij hen past. Dit leidt echt tot succesverhalen! Bent u geïnteresseerd en was u er niet bij, u bent van harte uitgenodigd voor de volgende leerlijnenmarkt in november.’’

08-10-2024