Veel zaken mis ...

Grote handhavingsactie in de Oostwijk

VLAARDINGEN - Verschillende organisaties trokken vrijdag 5 april gezamenlijk op tijdens een geplande actie om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten. Dit keer waren zij aanwezig in de Oostwijk.

Veel zaken mis ...

Ze controleerden onder andere woningen, voertuigen, supermarkten en horecazaken. Het interventieteam van de gemeente Vlaardingen organiseert regelmatig dit soort wijkgerichte acties met haar samenwerkingspartners. Tijdens de actie deelde de gemeente ook een flyer uit aan inwoners met een uitleg over de actie. In de flyer stond ook uitgelegd waar mensen zelf op kunnen letten en hoe ze een melding van een verdachte situatie kunnen maken.

Woningcontrole 
Bij een bezoek aan 85 woningen, bleken er bij 77 tekortkomingen te zijn, zoals overbewoning, brandveiligheid, verkeerde adresinschrijving, onderhuur of spookbewoning. Bij 2 woningen is de stroom afgesloten wegens het ontbreken van een contract.

Verkeerscontrole
Bij de verkeerscontrole zijn 74 voertuigen gecontroleerd, waarvan 28 scooters. Voor 4 voertuigen is een wok-melding afgegeven. Het voertuig voldoet dan niet meer aan de wettelijke eisen. Het moet dan in de originele staat worden teruggebracht en opnieuw door de RDW worden gekeurd. Er zijn 21 boetes uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs en het vasthouden van een mobiele telefoon. Ook zijn er illegale sigaretten aangetroffen waarover geen accijns is betaald. Hier wordt de betreffende persoon voor vervolgd. Ten slotte zijn er 3 aanhoudingen geweest voor het rijden onder invloed en voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Horeca- en supermarktcontrole
Er zijn tijdens de handhavingsactie 8 horecazaken en supermarkten gecontroleerd. Er werden een aantal misstanden geconstateerd. Zo zijn er 3 officiële waarschuwingen uitgedeeld voor het ontbreken van een allergenenregistratie. Er werden daarnaast 4 waarschuwingen gegeven op het gebied van hygiëne en ongedierte. In de horeca werd 1 minderjarig personeelslid aangetroffen die te lang aan het werk was. Dit is doorgegeven aan de arbeidsinspectie. Bij een ander horecabedrijf is illegale shishatabak aangetroffen. Hiervoor krijgt de ondernemer een boete van de douane en een bestuurlijke waarschuwing van de gemeente. Er is ten slotte bij een supermarkt sterke drank aangetroffen terwijl hier geen vergunning voor was. De ondernemer ontvangt hiervoor een bestuurlijke boete voor de alcoholwet.

Bedrijvencontrole
Tijdens de bedrijvencontrole zijn 7 bedrijven onder andere gecontroleerd op milieuovertredingen en het witwassen van zwart geld. Bij 3 bedrijven was sprake van het niet juist registreren in het digitaal opkopersregister. Deze bedrijven hebben een waarschuwing ontvangen. Bij 1 bedrijf werd lachgas aangetroffen. Dat is in beslag genomen en de ondernemer ontvangt hier een proces verbaal voor.

Verkeersoverlast
De brandweer reed tijdens de actie door de wijk om te controleren op de toegankelijkheid van de wegen voor hulpdiensten. Tijdens de controle kregen 9 mensen een waarschuwing voor het verkeerd parkeren van hun auto. 3 voertuigen stonden zodanig verkeerd geparkeerd dat daar door een boa een boete voor is uitgedeeld.

Gemeentelijke handhaving
Verschillende toezichthouders en handhavers waren ook dit keer weer aanwezig. Onder andere het team van Openbare Orde en Veiligheid, Toezicht en Handhaving, Stroomopwaarts, Bouw- en Woningtoezicht en Wijkbeheer. Ze spraken met bewoners en ondernemers, gaven adviezen en waarschuwingen.

Overige controles
* Er zijn 61 personen preventief gefouilleerd. Daarbij is in beslag genomen: 4 messen en 1 gestolen helm.
* De Belastingdienst inde in totaal 84.460 aan openstaande bedragen. Ook zijn er 11 auto’s in beslag genomen.

Betrokken samenwerkingspartners 
Handhavingsacties worden ook in andere gemeenten uitgevoerd. De omvang en de diversiteit aan samenwerkingspartners in Vlaardingen zijn echter uniek. Juist die integrale samenwerking maakt dergelijke acties krachtig en succesvol. Daarnaast zijn ook de meldingen van inwoners onmisbaar. 

De betrokken partners tijdens deze actie waren: Belastingdienst, Brandweer, Douane, DCMR Milieudienst Rijnmond, Forensische Voertuig criminaliteit, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Politie, Stedin, Stroomopwaarts, Vreemdelingenpolitie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking.

Ziet u dingen die niet kloppen? Meld het via de Meld een Vermoeden app
Ook wanneer u twijfelt. Uw melding kan het verschil maken! Deze handhavingsactie was mede succesvol door meldingen van oplettende bewoners en ondernemers. Wilt u een anonieme melding doen? Ook dat kan in de Meld een Vermoeden app. U kunt de app downloaden in de App store of GooglePlay store. 

06-04-2024