Kartdebutant Cas Oorthuis binnen achttien maanden podiumkandidaat

Van leerling tot 3e plaats

Van leerling tot 3e plaats

MARIEMBOURG (B)/VLAARDINGEN - Cas Oorthuis heeft zondag tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series opnieuw zijn snelle progressie in de kartsport bewezen.

De vijftienjarige coureur uit Vlaardingen snelde naar een knappe derde plaats in de finale van de KA100-klasse in de 148-categorie en dat na slechts achttien maanden na zijn eerste kennismaking met de sport.

"In de finale ben ik van de zesde naar de derde plek gereden. Dat was best netjes", zei een trotse Cas. Zijn weg naar het podium was niet zonder uitdagingen. "De kwalificatie ging wel goed, ik pakte de derde positie. In mijn eerste race reed ik vervolgens op de vierde plek, maar toen ben ik teruggevallen naarP6 door een tijdstraf. In de tweede heat kreeg ik drie seconden straf voor het overschrijden van de corridor en werd ik weer zesde. Ik kan daarvoor alleen maar mezelf de schuld geven."

Kernnismaking in El Vendrell
Cas zijn kartavontuur begon in augustus 2022 tijdens een vakantie in Spanje. "We waren in El Vendrell. Daar gingen we voor het eerst rijden. Gewoon een keer voor de lol", herinnerde de coureur van het Falcon Racing Team zich. "Al snel wilde ik nog een paar keer gaan rijden. Het ging best goed; ik reed niet achteraan."

De passie voor de sport was direct geboren. "We zochten in Nederland een kartschool omdat ik het echt heel leuk vond. Toen kwam ik bij KWM racing terecht", vertelde Cas. Zijn ontwikkeling ging razendsnel. Hij werd in 2023 rookie-kampioen BRKC bij de NKH en daarnaast reed hij een half seizoen mee in de GK4 in de viertakt Honda 9PK Junior-klasse.

Ovderstappen
Begin dit jaar maakte hij de overstap naar de Senior-klasse, om vervolgens al snel te kiezen voor de veel snellere tweetakt KA100-klasse. Zijn eerste wedstrijd in deze klasse was tijdens de IAME Series Benelux in Ostricourt.

Die snelle progressie resulteerde in zijn eerste podiumplaats, in Eindhoven. Gevolgd door een derde plaats in Mariembourg, afgelopen weekeinde. "Dit is mijn tweede podium van het seizoen. “In Kerpen had ik eigenlijk ook een podiumplaats gehaald, maar door een straf raakte ik die kwijt. Ik moet wel iets netter gaan rijden", erkende hij met een lach.

Nu het KA100-kampioenschap in de GK4 Kart Series erop zit, kijkt de jonge coureur al vooruit naar nieuwe uitdagingen. "In Genk ga ik X30 rijden voor volgend jaar", vertelde hij enthousiast. “Ik ga er in de herfstvakantie voor het eerst mee rijden. En volgend jaar rijd ik dan een heel seizoen X30 Senior in de IAME Series Benelux."

Passie voor snelheid en taktiek
Cas’ passie voor de sport is duidelijk: "Wat ik zo leuk vind aan karten is de snelheid en de tactiek die erbij komt kijken. Je wilt steeds sneller gaan en het gevoel van winnen is gewoon geweldig." Zijn uiteindelijke droom reikt nog verder: "Mijn toekomstplan is om eerst twee jaar X30 te rijden. Daarna wil ik het liefst richting de autosport en uiteindelijk rally rijden.”

Ondanks zijn snelle succes, blijft Cas bescheiden over zijn verwachtingen voor de overstap naar X30. "Ik hoop dat het goed gaat bij de eerste X30-wedstrijd in Genk en dat ik niet strak achteraan rijd. Ik verwacht niet dat ik gelijk kan meekomen met de kopgroep, maar de middenmoot moet lukken!"

Cas bedankt zijn sponsoren, zijn ouders, Falcon Racing Team/Peter de Bruijn, Team KWM Racing, zijn vader/monteur Martijn en zijn tweede monteur Nick voor hun steun om zijn ultieme droom waar te maken.

Ondersteuning Cas Oorthuis in zijn raceactiviteiten
Heppe Groep BV, Eyevie, ONE80 Personal Fit Studio, Duifhuijsen Zonwering, Autorijschool Kampschuur, Lagendijk Brandstof, De Biomechanieker Bikefitting, TOFST en de Kartfotograaf

Helpt u Cas volgend jaar ook mee om ervoor te zorgen dat hij zijn doelen kan blijven behalen? Word sponsor en race mee naar succes.

Sociale media/contact
Website: www.casoorthuis.nl
E-mail: info@casoorthuis.nl
Instagram: www.cas.oorthuis 

22-10-2024