VLAARDINGEN - Het is schipperen voor Bob Weerman en Jeroen van der Hoogt. Samen zorgen ze haast dagelijks voor het reilen en zeilen van de - overigens van zeil gespeende - m.v. Saeftinghe. Bob als eigenaar en Jeroen als zijn trouwe trawant, compagnon en creatief bedenker van het eerste uur.
De Twee van de Saeftinghe (het lijkt wel de titel van een spannend jongensboek) zijn niet alleen bezig met een gefaseerde schuur en verfklus. Tussendoor en eens in de twee weken zijn ze met plezier op het natte pad met gasten. Mensen die Vlaardingen en omstreken voor een paar uur als semi-varensgezellen vanaf het zilte nat willen bewonderen. Voorzien van een hapje en een drankje een onvergetelijke gebeurtenis.
We spraken met Bob Weerman, eigenaar/schipper van de Saeftinghe. Gezeten op het (gelukkig) afgeschermde achterdek trotseerden we regenwater en een kleine versnapering terwijl een deel van Vlaardingen zich haastig een weg naar huis spoedt als het werk is gedaan.
Bob Weerman: ‘Vrijdag 5 juli (vandaag dus, red.) weer een vaartocht met vier gasten plus begeleiding. Dat vereist, naast het hebben van een puik schip, ook enige voorbereiding op culinair gebied. Morgen haring bestellen, broodjes, melk, koffie, thee. Want: op het water krijg je trek.’
Liefst zouden Bob en Jeroen de Saeftinghe elk weekeinde vullen met gasten: ‘De ene keer zijn het cliënten van het Zonnehuis, dan weer een clubje vrijgezellen en ook bedrijven weten de loopplank steeds vaker te vinden voor een paar stoere uren op het water. Sinds kort hebben we goed contact met Menno de Mol van Vlaardingen Partners, onze bijna buurman. We staan daar sinds kort vermeld in de agenda en dat merken we nu al.
Rondje zoet en zout (*)
Op zaterdag 14 september staan we, net als de trekschuit, de fluisterboot Andante, een aantal historische schepen en de paardentram, ingeroosterd om die dag het zilte of zoute deel van die dag voor onze rekening te nemen. Een mooie uitdaging die liefhebbers van de schommelbeweging in en bij Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen brengt. In totaal zijn er acht routes waarvoor je tickets kunt kopen. Voor wie niets heeft met water; er zijn ook mooie wandelroutes door de natuur. Het belooft een echte uitdagende en vooral bijzondere buitendag te worden.’
Terug naar WO II
Alvorens de Saeftinghe geheel “gekleed” het ruimere sop kan kiezen zijn Bob, Jeroen en de zich langzaam uitbreidende club van vrijwilligers al vanaf april dit jaar, en tussen de overvloedige regenbuien door, druk bezig om het voormalig politieschip om te toveren van grijs naar wit met rode bies. Stuurboord is bijna klaar, bakboord volgt en op 16 september gaat het schip in het Rotterdamse dok bij Scheepswerf Hoogerwaard aan de Ophemertstraat. Voor de kenners en puristen: hier zetelde vroeger Van Brink Shipyard.
Bob Weerman: ‘Bij Hoogerwaard hebben ze een zogeheten schroevendok. Dat is precies de maat waar de Saeftinghe een weekje droog op het “pluche” mag rusten terwijl het staal onder de waterlijn wordt geschilderd. Uiteraard pas na het nodige schuurwerk en het doen van materiaaldiktemetingen. Zijn die voldoende dan kunnen we aan de slag. Zo niet dan wordt de huid her-en-der verdikt. Is alles klaar dan komt de Class en wordt de Saeftinghe gekeurd voor vijf jaar.’
De Saeftinghe wordt teruggebracht naar de kleuren die het had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bob Weerman: ‘De Saeftinghe is in 1938 van de helling gerold als de R.P. 10. Een patrouilleschip van de waterpolitie. Toen kort daarop de oorlog uitbrak werd het schip door de Duitsers geannexeerd en omgetoverd tot een Lazarettschiffe. Zeg maar een reddingsboot die tevens dienstdeed als drijvend hospitaal.
Hiermee voeren ze achter de invasie aan richting Engeland. Met voorop binnenvaartschepen waarvan de voorkant was afgezaagd en een kogelvrije klep gemonteerd. Omgekat tot landingsvaartuig, dus. Daar wilde de oosterburen die uit het westen binnenvallen. Dat ombouwen gebeurde in Hellevoetsluis.
De Saeftinghe/R.P. 10 heeft meerdere gedaantes gehad. Niet allemaal even vrijwillig heeft iedere kleur een eigen verhaal. Het was ons plan om de Saeftinghe om de vijf jaar, tijdens de docking en de keuring, van een nieuwe historische kleur te voorzien. Maar we hebben nu al zoveel leuke reactie om de wit-rood-combinatie dat we die denk ik maar handhaven.’
Wil je meer weten over de Saeftinghe/R.P. 10 en zie je ernaar uit om van je landpalen eens een paar uurtjes “echte” zeebenen te maken? Kijk dan hieronder, zoek contact en maak de reis van je leven.
Informatie en inschrijven voor een route (of meer)?
Surf naar: www.rondjezoetenzout.nl (*)
Rondje Zoet & Zout beleefde vorig jaar een geslaagde pilot. Hierdoor is besloten dit jaar vier “rondjes” te organiseren. Het basisidee is van de provincie Zuid-Holland, de citymarketingorganisatie Ervaar Maassluis is organisator en PUUUR Midden-Delfland en Vlaardingen Partners zijn enthousiast ingestapt.
m.v. Saeftinghe
Telefoon: 06-1446 4522
E-mail: bobweerman@gmail.com
Filmpjes op YouTube kun je zien via: Voormalig dienstvaartuig Saeftinghe.
Tekst en moderne fotografie
Peter Joore
Klassieke fotografie
Archief Saeftinghe
Fotobijschriften
Boven: een halve Saeftinghe in de hospitaalkleuren; de lucht dreigt en geeft straks regen
Onder boven: de Saeftinghe vermomd als Z.R.D. 50 en digitaal ingekleurd; ligplaats Hellevoetsluis
Onder midden: idem maar dan in zwart-wit met links een binnevaartschip dat is omgebouwd tot landingsvaartuig; ligplaats Hellevoetsluis
Helemaal onder: bij het verlaten van de Saeftinghe schijnt de zon nadat de wolken enigszins zijn geleegd