VLAARDINGEN - Hans Bakker beschrijft de geschiedenis van de fotografie aan de hand van de verzameling van Jan Anderson. Deze verzameling begint bij de oorsprong van de fotografie, bij de Fransman Louis Daguerre, 1837 tot in het huidige digitale tijdperk.
De collectie van Jan Anderson bestaat uit ruim 100 objecten. Camera’s, stereo kijkers, film camera’s, projectoren, flitsers, chromastroop, laterna machica, donkere kamer apparatuur en alles wat de historie van de fotografie behelst. Kortom een complete verzameling met honderd foto’s, opnamen van o.a. Dijkers, Niestadt en Muns. Een gedeelte wordt in dit boekje beschreven.
Hans Bakker presenteerde deze uitgave en reikte het eerste exemplaar uit aan Roel Dijkstra. Vlaardings reclame, publiciteit en reportage fotograaf en reeds meer dan 40 jaar werkzaam voor het Algemeen Dagblad.
Jan Anderson presenteerde het deel ‘Klederdracht van de Vlaardingse burgerij’. Hij vertelde dat er in Vlaardinger-Ambacht wel zeven verschillende drachten waren. Twee dames hebben deze dracht gedragen tot het einde van de jaren 60 vorige eeuw. Het Streekmuseum heeft deze kleding altijd bewaard/verzameld en is nu via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er in geslaagd dit professioneel op te bergen.
In 1973 heeft Rita Anderson-Boon de streekdracht nog gedragen bij zeven klederdracht shows van de Historische Vereniging Vlaardingen, bij het bezoek aan de minister van Landbouw en Visserij, met tevens het bezoek aan Koningin Juliana te Soestdijk.
Jan Anderson reikte dit deel uit aan Chris van Roon, juwelier van de Hoogstraat, die vroeger het zilver en goud leverde aan de achttienjarige meisjes die in hun verdere leven de Vlaardingse dracht droegen. Een gedeelte van de dracht is te zien in het Streekmuseum.
Foto
Paul Meuldijk
Dank voor de bijdrage van Robert Kroon, Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen. Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Jan Anderson & Rita Boon.
Het boekje: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, en ‘Klederdracht / Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ is te koop voor maar € 3,50 bij Bruna en in het Streekmuseum Jan Anderson.
Foto's zijn vrij van rechten, bij publicatie is bronvermelding
verplicht: Foto Paul Meuldijk. Foto Hans Bakker.