VLAARDINGEN - Het vervoer van vracht en personen was tot 1880 en in tegenstelling tot vandaag-de-dag bijna volledig afhankelijk van het water.
Acht verschillende veerdiensten onderhielden contact met de Tiel, Rotterdam, Hellevoetsluis en vele andere steden die hun vracht ophaalden of afleverden bij ‘Het Platje’ . De gekende plek aan het einde van de haven (aan de Westhavenkade-kant).
Vanaf hier werden binnenlandse goederen afgegeven bij de trekschuit naar Delft. Vandaar ging het weer verder naar andere steden in Holland. Vanouds gebeurde dat vanaf de Waal . Later bij het einde van de Biersloot. Een plek die we nu kennen als het Veerplein.
Over deze andere transportijd exposeert Streekmuseum Jan Anderson in een vitrine veel materiaal behorende tot deze dienst die in december 1654 startte.
Ook toont het Streekmuseum een schilderij van Jaap de Raat uit 1943 met als onderwerp de Spoelingschuit ‘De Verandering’. Deze spoelingschuit bracht spoeling voor boeren van Vlaardingen. Het schilderij is voor deze gelegenheid speciaal uit het depot gehaald.
Tevens heeft het museum honderden boeken over de geschiedenis van de stad in de verkoop. Hieronder enkele bijzondere exemplaren. Onder andere de Handvesten met alle stadsgezichten; een herdruk uit 1970. Het boekje van meester P. van West uit 1910 bevat alle bedrijven uit die tijd.
Als extra service heeft het museum een aanbieding van ongeveer 200 ansichtkaarten uit 1900 tot 1940 met voorstellingen van het Vlaardingen uit die tijd. Nog nimmer was er zo’n aanbieding voor de liefhebber van economisch Vlaardingen.
Tijdens deze ‘Trekvaartdag’ 29 juni is het Streekmuseum Jan Anderson van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
Tekst
Hans Bakker | Streekmuseum Jan Anderson
Fotobijschriften
Boven: Spoelingschuit 'De Verandering' aan Vlaardingse Vaart 1943 Jaap de Raat
Onder: Boek Vlaardingen en Vlaardingen-Ambacht van P. van West (1910)