Traditioneel eindejaarsvuur in ere hersteld?

Marktbuurt vraagt MARKTBUURT OUTDOOR met "Fikkie" aan

VLAARDINGEN - De Marktbuurt Vreugdevuur Organisatie (MVO) pleit voor - en de naam doet al zoiets vermoeden - herinvoering van de traditionele vreugdevuren. Wie het nieuws rond vreugdevuren de laatste jaren in Vlaardingen heeft gevolgd weet dat die (definitief?) gedoofd zijn.

Traditioneel eindejaarsvuur in ere hersteld?

‘Dat vinden we heel jammer, aldus de MVO, ‘want we zien vreugdevuren als een echte Vlaardingse traditie en ook zorgt voor verbroedering en saamhorigheid in de buurt. Daarom strijden wij al jaren voor terugbrengen van de traditie.

Van WoB (WOO)-verzoeken via brieven aan het college van B&W tot aan het inspreken tijdens de raadsvergadering, … We hebben alles al geprobeerd. Maar steeds hoor je dezelfde argumenten: gevaar vliegvuur zoals enige jaren terug in Scheveningen. Daar mogen ze trouwens sinds twee jaar weer een vuur organiseren.

Nog een argument: de extra druk op de hulpdiensten en dat er meer kans op ordeverstoring zou zijn. Uit ons WOO-verzoek (toen nog WoB) is gebleken dat hier geen onderzoek naar gedaan is […]. Wij zijn het uiteraard ook niet eens met deze bestuurlijke en op niets gebaseerde aannames.

Ondanks dat we almaar tegen dichte deuren aanlopen, hebben we de laatste 2 jaar niet stil gezeten en Marktbuurt Outdoor georganiseerd. Dat is een buurtfeest voor jong en oud. Vorig jaar met een verbeterde versie van het buurtfeest: overdag een feestje voor de kleintjes met suikerspinnen, knutseltafels, een springkussen en een vuurton en 's avonds een feest met als speciale gast de Vlaardingse internationaal bekende DJ Ruthless. Ondanks het niet al te plezante weer was het feest een succes waar we veel positieve reacties op hebben gekregen.’

MARKTBUURT OUTDOOR 2024 met een klein gecontroleerd “Fikkie”
‘Afgelopen week is een aanvraag voor Marktbuurt Outdoor 2024 verstuurd. Hierin vragen we hetzelfde als vorig jaar met één kleine toevoeging: het organiseren van een klein “kampvuur” of beter: “Fikkie”. Het vuur steken we klokslag 00:00:00 aan en geen seconde eerder. Op die manier willen we met de buurt op ouderwetse wijze het nieuwe jaar inluiden.

We hopen dat de gemeente zich realiseert dat het vuur wat we nu willen opstoken niets voorstelt in vergelijking met de O&N vuren in Den Haag, Delft, etc. Ook niet kun je een parallel trekken met de meer dan 200 Paasvuren in den lande. Het stadsbestuur moet zich realiseren dat het voor vele Vlaardingers van grote waarde is.’

Het ingediende evenementenplan (PDF)
Dit kun je lezen via de link: https://marktbuurt.nl/2024/09/18/marktbuurt-outdoor-2024-aangevraagd/

‘Mochten mensen meer informatie willen over onze strijd voor het terughalen van de Vlaardingse vreugdevuren traditie of over de organisatie van ons nieuwjaarsfeest Marktbuurt Outdoor, stuur dan een e-mail naar: info@marktbuurt.nl of via de sociale kanalen (Instagram, Facebook, Twitter).

23-09-2024