De tienertijd of pubertijd is niet de makkelijkste periode als ouder. Soms ben je misschien de wanhoop wel nabij. Zeker nu je in deze tijd meer tijd met elkaar doorbrengt en ook je tiener meer beperkt is in hun vrijheid. Deze tips helpen je in deze periode om het voor jullie beide een beetje fijn en stressvrij te houden.
Net als jij heeft je tiener het nu ook niet makkelijk. Daar komt nog bij dat ze veel aan het ontdekken zijn, ze meer slaap nodig hebben (terwijl ze graag later naar bed gaan) en dus hun eigen ritme, voorkeuren, stijl en ideeën nog moeten ontdekken. Dat gaat gepaard met onrust in hun hoofd en waarschijnlijk ook in hun kamer (lees puinhoop). Dat je niet de eerste ouder bent die bij het openen van de kamerdeur van zoon- of dochterlief die het liefst weer direct dicht wil doen is een troost. Maar het voorkomen is fijner.
Praat met elkaar
Dat klinkt misschien lastig maar echt met elkaar in gesprek gaan levert veel op. Maak duidelijk wat je van je kind verwacht en wat het van jou mag verwachten. Geef aan wat jouw grenzen zijn en waarom. Maak afspraken over hoe laat ze thuis moeten zijn, naar bed moeten of er juist uit moeten zijn. En ook wanneer de kamer opgeruimd moet zijn, wat opgeruimd inhoudt en wie wat schoonmaakt. Bepaal ook wat er gebeurt als afspraken niet nagekomen worden. Vraag ook aan je kind of hij/zij redelijk vindt. Zo weet je wat je van elkaar mag verwachten en kun je elkaar misschien iets tegemoet komen.
Facilitair
Door ze spullen te geven om het makkelijker te houden, help je ze op weg. Geef bijvoorbeeld meerdere tassen te geven voor diverse doeleinden. Zo kunnen ze zaken makkelijker gescheiden houden met minder troep als gevolg. Zorg voor een fijne en mooie schooltas. Schooltassen zijn er in veel vormen, denk aan een rugzak of een of crossbody tas. Moet je kind vaak een laptop mee naar school, dan is een stevige laptoptas ook een goede optie. Zo weet je dat de laptop goed stevig en veilig vervoerd kan worden.
Zorg daarnaast voor aparte sporttassen. Een extra rugzak voor als ze met vrienden weggaan is ook een goede tip. Zo blijven de schoolspullen en vrijetijdszaken mooi gescheiden en worden tassen niet onnodig leeg gekiept in de kamer.
Beloon en vertrouw
Is het druk, of houden ze zich vaak niet aan de regels, dan vergeet je snel te belonen. Maar juist daarmee kun je het verschil maken. Negeer gewoon maar een keer alle dingen die niet goed gaan en beloon wat goed gaat. Positieve aandacht is voor jullie beide fijner. niet bij lag en dus niet gewassen is als ze vragen waar de sportkleding is of die ene lievelingstrui is. Maar ook vertrouwen geven is heel belangrijk. Ga er niet vanuit dat het toch niet gebeurt maar geef ze een kans. Geef ze ook belangrijke taken als een keer per week koken (laat ze dan wel zelf kiezen wat ze maken). Zo krijgen ze vertrouwen in zichzelf maar ook een kleine invloed. En vraag af en toe eens om advies. Voor pubers is het fijn te weten dat hun mening er toe doet. En belangrijk: blijf de ouder. Vrienden zoeken ze zelf wel uit.