Met Theater Na de Dam zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Op 4 mei om 21:00 uur spelen normaal gesproken gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en hier een actueel perspectief op bieden. Het (op de maatregelen afgestemde) programma van deze twaalfde editie bestaat uit indrukwekkende livestreams, podcasts, korte films, wandelingen, performances en meer.
Theater Na de Dam is een initiatief van theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen die zich zorgen maakten over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking, mede omdat de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af komt te staan. Omdat theater bij uitstek dé plek is om verhalen, vragen en gedachten over onze geschiedenis, oorlog en vrijheid concreet, persoonlijk en levend te maken, is Theater Na de Dam opgericht. En met succes: wat in 2010 begon met 7 theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen.
Het programma van dit jaar bestaat uit ruim 36 uiteenlopende jongerenprojecten, in alle (digitale én fysieke) vormen en maten. Van livestreams (o.a. vanuit Koninklijk Theater Carré), podcasts en korte films tot theatrale (audio)wandelingen in o.a. Eindhoven, Delfzijl, Den Haag en Alphen aan de Rijn, een fietsroute in Leiden, voordeurtheater in Rotterdam en gesprekken op een bankje in Drachten. Theater Na de Dam 2021 kan overal plaatsvinden. In het hoofd, in het hart, buiten, thuis, bij familie, vrienden, in lockdown, dichtbij, ver weg, overal. Kies zelf waar je wilt zijn, kies zelf waar je bent.
Meer informatie en het volledige programma is te vinden op theaternadedam.nl