Eind jaren zestig waren The Beach Boys de grootste popact in de Verenigde Staten, maar begin jaren zeventig nam hun populariteit af. Reden voor de manager uit die dagen, Jack Rieley, om met de band een album op te nemen buiten Californië. Na enig zoeken werd gekozen voor Nederland en streek 'het circus' neer in Baambrugge, een dorp onder Abcoude. Omdat de installatie in de studio daar niet toereikend was, namen ze eigen opnameapparatuur mee. De band verbleef er een half jaar, met als resultaat de elpee 'Holland', die in januari 1973 verscheen. Over het verblijf in ons land van de deze wereldberoemde band schreven Peter Tetteroo en John Swildens het boek ‘The Beach Boys in Holland’.
Het viel niet mee om in de groep alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Brian Wilson, een van de drie broers in de band, weigerde aanvankelijk te vliegen, maar ging uiteindelijk overstag. Een ander vast lid van de band, Alan Jardine, wilde liever naar Zuid-Frankrijk. Daar hadden de Rolling Stones immers in 1971 het vermaarde dubbelalbum Exile on Main St opgenomen. Maar ook hij stapte toch in het vliegtuig richting ‘Holland’. Jardine verklaarde in een interview in verband met de verschijning van het boek: ‘Het was nogal een onderneming, om alles en iedereen naar Nederland te krijgen. Maar het resultaat maakte het de moeite waard. De bakkerij waarboven ik woonde en de muziek die we maakten zal ik nooit vergeten’.
Het verblijf in ons land en de nummers die voor het album ‘Holland’ werden opgenomen vormen de kern van het boek. Maar voorafgaand schetsen de twee auteurs een korte muzikale geschiedenis van The Beach Boys. Ook hebben ze een overzicht opgenomen van alle concerten die de band in ons land heeft gegeven.
Uit alles blijkt dat de twee auteurs zich goed hebben voorbereid. De verhalen zijn uitstekend gedocumenteerd en ieder hoofdstuk is ruim geïllustreerd. Daar is veel zorg aan besteed, net als bij andere muziekboeken van uitgeverij Van Gorcum. Het album zelf wordt song voor song besproken. Als je de plaat afspeelt ga je daardoor met nog meer aandacht luisteren. Ook composities die wel in Baambrugge zijn opgenomen, maar het album niet hebben gehaald, worden uitvoerig belicht.
Het is niet voor het eerst dat aandacht wordt besteed aan het verblijf van de The Beach Boys in Baambrugge. Dat deed het televisieprogramma ‘Andere Tijden’ al eerder, begin 2009. Tetteroo en Swildens hebben regisseur Femke Veltman en researcher Hannah Dogger gesproken over de totstandkoming van hun documentaire. Ook dat is te lezen in het boek. De uitzending is nog steeds te bekijken via NPO Start en de website.
Tetteroo en Swildens hebben er een prachtig boek van gemaakt, en dat hebben The Beach Boys verdiend. Het is een gedegen, zeer leesbaar geheel geworden, interessant voor iedere muziekliefhebber. Door de vele namen die in het boek passeren had het wel handig geweest al er een personenregister in het boek was opgenomen. Voor de rest niets dan lof.
Peter Tetteroo (links) en John Swildens (rechts) kregen een band met elkaar door de passie voor muziek. Dat begon al op de middelbare school. In 1977 reisden ze samen naar Californië om de muziek van de Beach Boys ‘beter te snappen’. The Beach Boys in Holland is verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 25,00. Geen e-book leverbaar.
Recensie
Gerard van Os
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portretten van de auteurs
Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl