Aan het eind van de veertiende eeuw werkt de dertienjarige Tijmen aan een kruidenboek. De koopmanszoon kan uitzonderlijk mooi tekenen. Zijn vriend Ties schakelt zijn hulp is als er een gewonde monnik wordt aangetroffen. Door het maken van de tekeningen voor het kruidenboek weet de schrandere Tijmen welke kruiden geneeskrachtig zijn. Dit is de opening van ‘Strijd voor de hertog’, geschreven door Nicky Bullinga.
Tijmen en Ties leven in een onrustige periode. De hertogin van Brabant wil de plaats Grave, gelegen aan de zuidkant van de Maas, inlijven bij haar hertogdom. De hertog van Gelre, Willem I, aan de noordkant van de Maas, stelt koste wat het kost alles in het werk om dit te voorkomen. Tegen deze achtergrond speelt het verhaal zich af.
Omdat Tijmen woont en werkt aan het hof van Grave, en af en toe ook werkt in het klooster van St.Aegten, lees je over het middeleeuwse leven binnen de stadsmuren, maar ook over het kloosterleven. In dit middeleeuws decor ontvouwt zich een spannend verhaal. Tijmen en Ries krijgen te maken met een mogelijke belegering van Grave, met krijgshandelingen binnen en buiten de stadsmuren en met het opduiken van spionnen. Dat ze zelf ook de vijand moeten bespioneren hadden ze in hun stoutste dromen niet verwacht.
Het duurt even voor je in het verhaal zit. Mede door de vele namen die voorbij komen is het in het begin goed opletten wie waar is en wat precies doet. De avonturen zijn spannend beschreven. Je wilt graag doorlezen. Om te weten waar de verschillende verwikkelingen plaatsvinden is op beide binnenkanten van het boek een plattegrond afgedrukt. Daarop zie je de belangrijkste plaatsen van handeling ingetekend. Om het verhaal zo authentiek mogelijk te maken bedient Nicki Bullinga zich veelal van middeleeuwse woorden. Om die te kunnen begrijpen is achterin het boek een verklarende woordenlijst opgenomen. Daar is ook de voor dit verhaal belangwekkende oorkonde beschreven die hertogin Johanna van Brabant in december 1387 laat verschijnen.
Het belangrijkste criterium voor een goed leesboek is (volgens Thea Beckman) de spanning in het verhaal. Daar voldoet ‘Strijd voor de hertog’ ruimschoots aan. En de beschrijving van de middeleeuwse gebruiken en leefwijzen brengen je helemaal terug in die tijd. Dit waardevolle boek verdient een belangrijke plek in de bibliotheek van historische jeugdromans.
Nicki Bullinga (Ravenstein, 1963) is auteur van diverse historische jeugdboeken. Als kind was ze al geïnteresseerd in geschiedenis, middeleeuwen, Koning Arthur en vooral sprookjes met en over elfen. Haar motto is: ‘Breng geschiedenis tot leven’.
Strijd voor de hertog is in maart 2022 verschenen bij uitgeverij Omniboek en kost € 17,50. illustraties: 1. omslag van het boek 2. portret van de auteur (foto Henk Hardeman).
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl