Schiedammer André van Leijen schetst tijdsbeeld jaren 60/70. Over beat en rock&roll

‘Sleezy Pete’. Van langharig tuig tot vetkuif, op gereformeerde school

‘Sleezy Pete’. Van langharig tuig tot vetkuif, op gereformeerde school

VLAARDINGEN/SCHIEDAM/AMSTERDAM - Schiedammer André van Leijen (75) heeft een boek geschreven over de Amsterdamse muziekscene in de jaren 60 en 70. In die jaren was André drummer van de band 'Sleezy Pete'. Dat is ook de titel van het boek.

"Dat was de tijd dat Amsterdam in een moordtempo veranderde: jazz maakte plaats voor beat, beat voor rock & roll. Gezag en geloof waren niet meer vanzelfsprekend. Vrijheid werd een kostbaar goed. Toch was destijds niet Amsterdam maar Den Haag de beatstad van Nederland. En daar is dan ook het nodige over geschreven. Wat er op muzikaal gebied intussen in Amsterdam gebeurde is minder bekend. ‘Sleezy Pete’ beschrijft dat verhaal", zo vat Van Leijen het boek samen, dat als subtitel heeft ‘Van langharig tuig tot vetkuif. De geschiedenis van een band’.

De band ontstond als schoolband op het Gereformeerd Gymnasium. "Ik heb er de ontkerstening die zich toen in onze samenleving inzette, meegemaakt. Ik ging er als een christelijke jongen in, maar kwam er met mijn diploma op zak als ongelovige uit. Dat gebeurde bij op een na alle bandleden van het eerste uur. De school was dan wel gereformeerd, maar was zo dicht bij het Spui en de Dam, waar happenings plaatsvonden en soms rellen, dat ook onze school niet aan de omwentelingen kon ontkomen. Stiekem was de school nog wel trots ook op de schoolband. Misschien was het Gereformeerd Gymnasium wel het meest swingende gymnasium van Amsterdam geworden."

Het boek gaat weliswaar over de Amsterdamse muziekscene, maar schetst - luchtig geschreven - eveneens het tijdsbeeld, dat ook voor mensen die in andere delen van de Randstad in de jaren 60/70 zijn opgegroeid herkenbaar zal zijn. Het flinke aantal zwart-witfoto's en de gebruikte grafische afbeeldingen versterken dat beeld. Ook de playlist van een band, waarvan het eerste dertigtal nummers met een typemachine is vastgelegd maar de aanvullingen handgeschreven zijn, laat me smullen met Light my fire, All along the watchtower, Hey Joe, I'm a man, Suzi Q en Sunshine of your love, om maar eens enkele nummers te noemen. Die muziek zit nog in mijn hoofd (1954) en gaat er denk ik en hoop ik nooit meer uit.

Na het gymnasium afgerond te hebben, ging André in militaire dienst (lichting 68-4) en bracht hij een belangrijk deel van zijn dienstplicht door in Suriname. Boven het tropisch regenwoud stortte toen en expeditievliegtuig neer. André mocht als soldaat mee de rimboe in met de reddingsactie. Zes maanden bivakkeerde hij in het oerwoud. “Een heel bijzondere ervaring voor een jongen die kort daarvoor nog op de middelbare school zat en in de wereld nog niet verder was geweest dan Parijs. Mijn lange haar moest er wel af, gelukkig mocht ik mijn snor houden.”

Na zijn diensttijd studeerde hij biologie. Als afgestudeerd bioloog kwam hij voor de klas te staan in het voortgezet onderwijs in Vlaardingen op het Casimir Lyceum (een voorloper van De VOS in Vlaardingen). De eerste jaren 'treinde' hij, maar in 1984 besloot hij in de buurt van zijn werk te gaan wonen en dat werd Schiedam West.

Titel: Sleezy Pete
Genre: Muziek/Geschiedenis
ISBN/EAN: 978-94-6443-756-0
Uitgeverij: Het Schiedams Schrijfbedrijf
Prijs: € 14,95

Tekst
Jan Schrijver

Foto
André van Leijen (foto (c) De Schiedammer Online)

16-02-2023