VLAARDINGEN/SCHIEDAM/MAASSLUIS - Er heerst grote paniek onder zzp’ers en hun opdrachtgevers. Op 1 januari 2025 eindigt het zogenoemde handhavingsmoratorium (mooi woord voor Scrabble trouwens). Vanaf die datum gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers van zzp'ers kunnen dan weer naheffingen en boetes krijgen als blijkt dat de zzp’er eigenlijk gewoon een werknemer is.
Nog even voor de duidelijkheid: zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Een zelfstandige is iemand die niet in dienst is (zoals een werknemer), maar iemand die voor eigen rekening en risico werkt: een ondernemer. Het aantal zzp’ers is de laatste jaren enorm gestegen. In 2014 telde Nederland zo’n 875.000 zzp’ers. Nu zijn dit er 1,6 miljoen.
Op zich prachtig natuurlijk – zoveel ondernemerszin. Maar de overheid maakt zich zorgen. Het lijkt er namelijk op dat een groot deel van deze ondernemers eigenlijk alleen is afgekomen op de fiscale voordelen: de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Zo is hun nettobeloning (in elk geval op het eerste gezicht) een stuk hoger dan die van een werknemer.
Voor opdrachtgevers is het inhuren van een zzp’er vaak voordeliger dan het in dienst hebben van een werknemer. Er zijn geen premies verschuldigd (WW/WIA/pensioen), er is geen verplichting om door te betalen bij ziekte en geen ontslagbescherming.
Zo beschouwd is de populariteit van de zzp’er geen wonder. In veel branches heeft dat geleid tot het idee dat je zzp’er kon worden simpelweg door het desbetreffende hokje aan te kruisen. Ook al wist iedereen dat je geen ondernemer was en dat er eigenlijk geen enkel verschil was met een werknemer. Zo ontstonden er de afgelopen jaren onder meer zzp-verpleegsters, zzp-postsorteerders, zzp-leraren, zzp-kelners en zzp-callcentermedewerkers. De lijst is schier oneindig.
De exponentiële groei van de afgelopen jaren kan mede worden verklaard door het feit dat de Belastingdienst geen mogelijkheden zag om te controleren. De overheid heeft dat in 2017 expliciet gemaakt in het hiervoor al genoemde handhavingsmoratorium. Zo hebben heel veel bedrijfstakken (zoals zorg, bouw en beveiliging) de laatste 8 jaar hun verdienmodel gebaseerd op het feit dat de wet niet werd gehandhaafd.
Maar goed, vanaf volgend jaar gaat dat dus veranderen. Daarover wordt veel misbaar gemaakt. Er zou heel veel onduidelijk zijn. Volgens mij valt dat wel mee. De wet wordt gewoon weer toegepast zoals het hoort. En die wet bestaat al vanaf 1907…
Echte ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken. En doet u dat toch? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.
Foto
drs. Jeroen de Vos RB, belastingadviseur en partner bij MRVO accountants en belastingadviseurs, met kantoor op de grens van Schiedam en Vlaardingen, op bedrijventerrein Vijfsluizen