Ruim vier hectare nieuw bos in de Broekpolder

Ruim vier hectare nieuw bos in de Broekpolder

VLAARDINGEN - Staatsbosbeheer start binnenkort met het aanplanten van nieuw bos in de Broekpolder. Net als andere bossen in Nederland kampt recreatiegebied Broekpolder met sterfte van essen.

241203 Gem Vld Schotse HooglanderDe oorzaak is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Om die reden heeft Staatsbosbeheer eerder de aangetaste essen verwijderd in de Broekpolder. Op de lege plekken in het bos worden nieuwe bomen geplant. Het gaat om zes plekken van in totaal 4,2 hectare waar in totaal meer dan 16.000 nieuwe bomen worden geplant.

Variatie in soorten
Bij het ontstaan van de Broekpolder was het in die tijd gebruikelijk om grote delen met één soort aan te planten. Vandaag de dag is het belangrijk om bossen toekomstbestendig te maken en ervoor te zorgen dat bossen via natuurlijke verjonging zichzelf in stand kunnen houden. Dat wordt gedaan door een grote variatie in soorten bomen te planten. Met een gevarieerd bos wordt de biodiversiteit vergroot en wordt het bos weerbaarder tegen ziektes, plagen en klimaatverandering. Er worden in de Broekpolder circa 30 verschillende, in Nederland voorkomende soorten bomen geplant. Denk aan: haagbeuk, zoete kers, fladderiep, canadapopulier, lijsterbes, eenstijlige meidoorn, vuilboom, zwarte noot, gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, zomereik, boomhazelaar en veel bessensoorten 

Bescherming
Nadat het bos is aangeplant moet het jonge bos ook de kans krijgen om te groeien. Jong bos is kwetsbaar en daarom wordt het bos de eerste periode goed beschermd. Het is helaas ook een lekker maaltje voor de Schotse Hooglanders die in de Broekpolder leven. In samenwerking met de gemeente Vlaardingen en Free Nature, de eigenaar van de kudde, wordt het gedeelte waar de bomen worden herplant voor meerdere jaren omheind tot de jonge bomen sterk genoeg zijn. De wandel- en ruiterpaden in dit gebied blijven gewoon toegankelijk.

Kudde Schotse Hooglanders
Het leefgebied van de kudde Schotse Hooglanders wordt door de afscherming van het bos kleiner. De runderen trekken vooral in de winter naar het bos. Deels voor extra beschutting maar ook vinden ze hier 's winters veel voedsel. Daarom gaat de kudde terug naar de oorspronkelijke grootte van 15 tot 25 koeien en stieren. Voor de runderen waarvoor nu geen plek meer is in de Broekpolder, worden andere geschikte leefgebieden gezocht.

Samenwerking in de polder
De herplant van de bomen start deze winter en is een samenwerking van Staatsbosbeheer, het Buitenfonds en Shell. Shell en Staatsbosbeheer zijn in 2019 een langdurige samenwerking gestart om in 12 jaar ruim vijf miljoen bomen te planten in Nederlandse bossen. Het verplaatsen van de omheining wordt de komende weken uitgevoerd door de gemeente Vlaardingen. Het beheer van de Schotse Hooglanders is in handen van Free Nature waarbij de schouwers van Federatie Broekpolder dagelijks de kudde in de gaten houden. De kudde wordt in aantal teruggebracht na het verplaatsen van de omheining en het beschikbaar komen van de andere geschikte leefgebieden.

Tekst en fotografie
Gemeente Vlaardingen

03-12-2024