boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Rotbeesten - Roald Dahl

Heruitgave van hilarische dierenverhalen op rijm

Geruime tijd geleden heb ik het voorrecht gehad het boek ‘De nieuwe kleren van de keizer’ in de uitvoering van Roald Dahl voor te mogen lezen voor een groep leerlingen uit de bovenbouw van een basisschool. Dat boek is net als ‘Rotbeesten’ geheel op rijm gezet door de wereldberoemde Britse schrijver. Onlangs verscheen de negende druk van ‘Rotbeesten’ in een nieuw jasje. Nu is het verhaal van de nieuwe kleren van de keizer - ooit verzonnen door Hans Christiaan Andersen - natuurlijk hilarisch omdat de keizer zonder kleding rond liep. Maar ook ‘Rotbeesten’ is, zoals je bij Dahl kunt verwachten, hilarisch, griezelig en onvoorspelbaar.

Rotbeesten - Roald Dahl

Negen dieren komen in evenzovele versjes tot leven: naast bijvoorbeeld het varken, een leeuw, miereneter en schorpioen voert Dahl in het laatste gedicht het Buikenbeest op. Dat dier kenden we nog niet, maar is aan de fantasie van de schrijver ontsproten. Omdat het verloop van enkele gedichten nogal griezelig is, en sommige dieren ronduit gemeen handelen, zijn de versjes niet bedoeld voor tere kinderzieltjes. De korte avonturen klinken vaak onwaarschijnlijk; kinderen snappen wel snel dat het een fantastisch verhaal is. In tweeërlei opzicht trouwens.

Zeker niet onvermeld mag blijven dat ook dit boek rijk geïllustreerd is door Quentin Blake, die met zijn ‘slordige’ manier van tekenen de juiste sfeer weet te raken bij de onvoorspelbare verhalen van Dahl. Bovendien zijn deze gedichtjes op een geweldige wijze in het Nederlands vertaald door Huberte Vriesendorp. De hilarische dierenverhalen in Rotbeesten maakt je aan het griezelen, laat je stomverbaasd kijken en zal je doen schateren om de afloop van de avonturen. Wanneer je het boek weglegt met het idee ‘zulke verschrikkelijke dieren bestaan toch niet’, dan heeft Roald Dahl je goed beziggehouden.

Rotbeesten is voor het eerst in vertaling in 1985 verschenen. Voor deze bespreking is gebruik gemaakt van de negende druk: de nieuwe uitgave uit 2024. Het boek is verschenen bij uitgeverij De Fontein en kost € 20,00. Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

240524 Roald Dahl Quentin BlakeRoald Dahl (1916-1990) schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Voor die tijd was hij piloot bij de RAF en ontwierp hij medische instrumenten.

240524 Quentin Blake ZelfportretQuentin Blake (1932) is auteur, maar vooral illustrator en cartoonist. Hij illustreerde meer dan driehonderd boeken en schreef er zelf ook dertig. In 2013 werd hij in Engeland geridderd omdat hij zoveel heeft betekend voor het vak van illustrator.

Illustraties
1. omslag van het boek
2. portretten van de auteur en illustrator, getekend door Quentin Blake

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

24-05-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring