‘Rivalen in het beloofde land’ is een boek over de geschiedenis van Joden en Palestijnen, die al sinds de oudheid samen in het gebied wonen dat voor beiden ‘het beloofde land’ is. In biografieën van acht Joodse en Palestijnse voorvechters voor een eigen staat beschrijft de auteur, Jan-Auwke Diepenhorst, de geschiedenis van de lange strijd tussen beide volkeren. Deze voorvechters zijn Flavius Josephus, Theodor Herzl, Chaim Weizmann, Jacob Israël de Haan, Moefti Amin al-Hoesseini, David Ben-Goerion, Golda Meir en Yasser Arafat.
De haat tussen Joden en Arabieren is van alle tijden. Eind 1919 schreef Jacob Israël de Haan in zijn columns dat Joden en Arabieren elkaar hartgrondig haatten en dat ze leefden als gescheiden volkeren. Diephorst richt zich op de gemeenschappelijke geschiedenis van de rivaliserende Joden en Palestijnen en bekijkt de conflicten van beide kanten. Hij doet recht aan de positie van beide partijen, want alleen op die manier is een leven in een gedeeld ‘beloofd land’ mogelijk. Hij schrijft in zijn inleiding: “Dit boek probeert het verleden te begrijpen, om zo beter over de toekomst te kunnen spreken.”
Het land Palestina/Israël is een bron van ernstige, voortdurende conflicten. Vanaf de oudheid tot het heden vonden vele oorlogen en conflicten tussen Joden en Palestijnen plaats. Enkele voorbeelden: In het jaar 68 na Christus vindt de val van Jeruzalem plaats als de Romeinen de stad innemen en daarbij de Joodse tempel verwoesten. Tijdens de Kruistochten waren veel Joden in Europa ondergebracht en vanaf de vijftiende eeuw vluchtten ze naar Oost-Europa. Vervolgens gaat Diepenhorst in hoofdlijnen naar de negentiende eeuw. Vanwege de pogroms in Rusland vanaf 1878 vluchtten steeds meer Joden naar Palestina en in 1881 kwam het tot botsingen tussen Joden en Palestijnen. Diephorst beschrijft de Jodenvervolging, hoe dit leidde tot het zionisme en de verdrijving van de Palestijnen.
In de twintigste eeuw vonden drie oorlogen plaats: in 1948 Israëls Onafhankelijkheidsoorlog, de Zesdaagse Oorlog van 1967 en de Jom Kippoeroorlog in 1973. In 1993 tot en met 1995 werden de Oslo-akkoorden over een tweestatenoplossing getekend, maar dat werkt tot nu toe nog steeds niet. De beschrijving eindigt in 2004, het jaar waarin de Palestijn Yasser Arafat overlijdt. Maar na zijn epiloog heeft Diepenhorst een bijlage gemaakt met een korte samenvatting van gebeurtenissen van 2005 tot het voorjaar van 2023.
Op 7 oktober 2023 is de oorlog tussen Israël en het Palestijnse Hamas in de Gazastrook uitgebroken. In een blog over dit boek op de website van uitgever Omniboek schrijft Diepenhorst: “Uit de geschiedenis van Joden en Palestijnen van de laatste 100 jaar is duidelijk dat geweld leidt tot nieuw geweld, maar niet tot definitieve oplossingen. Ook al zou Hamas door Israël volledig uit Gaza verdreven worden.”
Het boek ‘Rivalen in het beloofde land’ is zeer omvangrijk, het heeft namelijk 528 pagina’s. Het is goed gedocumenteerd, helder geschreven en geeft een uitgebreid inzicht in dit onderwerp. Voor veel lezers zou het boek beknopter mogen zijn, maar het is een stevige aanrader voor historisch geïnteresseerde lezers en lezers die belangstelling hebben voor het Midden-Oosten.
Jan-Auwke Diepenhorst (1953) was docent geschiedenis en directeur bij verschillende hbo-opleidingen van Hogeschool Saxion. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van het Midden-Oosten en de Koude Oorlog. Het thema Israël en Palestina heeft al decennialang zijn grote belangstelling.
Het boek ‘Rivalen in het beloofde land’ is op 20 april 2023 verschenen bij uitgeverij Omniboek. Het heeft 528 pagina’s en is voorzien van kaarten, foto's en illustraties in zwart-wit. Verder zijn er een chronologische bijlage van ontwikkelingen vanaf 2004 tot voorjaar 2023, noten en een bibliografie in opgenomen.
Het boek kost € 36,99. ISBN: 9789401919227. Het is ook als e-book te koop voor € 14,99. ISBN: 9789401919234.
Illustraties
Omslag van het boek
Auteursfoto: (© foto: uitgeverij Omniboek)
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Recensie
Wies Groeneveld
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger (en straks ook voor De Schiedammer Online)? Elk genre is welkom. Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.